
USA etsii liittolaisia Hormuzin salmen laivaliikenteen turvaamiseen – Euroopan maat empivät
Yhdysvallat haluaa perustaa kansainvälisen liittouman suojaamaan öljykuljetuksia Persianlahdella ja erityisesti Hormuzinsalmessa. Hanke on perusteiltaan ymmärrettävä, mutta mukaan pyydetyt EU-maat kiertävät kysymystä kuin kissa kuumaa puuroa. Kansainvälistä laivaliikennettä halutaan toki suojata, mutta suursodaksi räjähtävään nokkapokkaan ei haluta mukaan.
Persianlahdella ja Hormuzinsalmessa tankkereita on hätyytelty, pommiteltu ja vallattu toukokuun alusta lähtien. Yhdysvallat pitää Iranin vallankumouskaartia vastuullisena provokaatioista. Yhdysvallat on pyytänyt muun muassa Saksaa mukaan Hormuzinsalmen laivaliikennettä suojaavaan liittoumaan. Valtaosa Saksan puolueista haluaa yleisradioyhtiö ZDF:n mukaan kieltäytyä kunniasta.
Hormuz-operaation valmistelut käynnissä
Yhdysvaltain ja Britannian asevoimat ovat neuvotelleet mahdollisten sotilaallisten toimenpiteiden sisällöstä. Kuinka ollakaan, niistä ei ole kerrottu julkisuuteen.
Britannian puolustusministeriön mukaan liittoumaan on joka tapauksessa tulossa useamman valtion edustus. Britannia, Ranska ja Saksa tekivät kuukausien ajan voitavansa pelastaakseen Iranin ydinsulkusopimuksen, web.de-verkkopalvelu kertoo. Vaiva on nyt jäämässä turhaksi Iranin uskonnollisen johdon ja Yhdysvaltain presidentin sovittamattomalta näyttävän ristiriidan takia.
USA kiristi ruuvia muutama päivä sitten jäädyttämällä Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarifin varat USA:ssa. Liikkeen taustalla lienee halu rajoittaa ulkoministerin neuvottelumatkoja maailmalla. Yhdysvaltain valtionhallinnon mukaan varojen jäädytyksellä lähetetään vastapuolelle selkeä viesti siitä, että Iranin johdon viimeaikaisia toimia on mahdotonta hyväksyä. Presidentti Hassan Rouhani vastasi viestiin torstaina Reutersin mukaan sanomalla, että ”Iran on valmistautunut pahimpaan”.
Ruotsi pohtii osallistumista
Myös Ruotsi on saanut kutsun Hormuz-operaatioon. Ulkoministeriö perehtyy ensin kutsun sisältöön ja palaa Aftonbladetin mukaan asiaan sen jälkeen. Ruotsi on omalla tavallaan osallinen Hormuzin salmen kiistassa, sillä Iran kaappasi heinäkuussa ruotsalaisen Stena-yhtiön omistaman aluksen syyttäen sen 23-henkistä miehistöä kansainvälisten meriliikennesäännösten rikkomisesta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.