

Antti Aimo-Koivisto lehtikuva
Uskottava puolustus on tärkeintä Suomelle
Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevan selonteon. Selonteon esitellyt ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että valiokunta pitää tuontienergiariippuvuutta suurena riskinä koko EU:n tasolla. Soinin mukaan valiokunta ei ole tyytyväinen siihen, että EU:n turvallisuusyhteistyö ei ole edennyt odotetulla tavalla. Pohjoismainen yhteistyö kaipaa Soinin johtaman valiokunnan mukaan konkreettisia esityksiä.
Välitöntä sodanuhkaa ei ole, mutta uhkia riittää
Valiokunta on myös Venäjän suhteen pahoillaan siitä, että naapurimme ei ole vielä kyennyt ratkaisemaan sisäpoliittisia vaikeuksiaan, kuten ääri-islamilaisuuden nousua, talousongelmia eikä korruptiota
Soini kertoi myös, että viestintäviraston yhteyteen perustetaan kyberturvallisuuden yksikkö.
Valiokunta lähtee siitä, että edelleen Suomessa tulee olla yleinen asevelvollisuus – koko maata pitää puolustaa ja maalla on oltava itsenäiset puolustusvoimat.
Vain riittävä puolustus on valtion takuumies
Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Maria Lohela painotti voimakkaasti oman puolustuskyvyn merkitystä:
– Uskottava maanpuolustus on yksi valtion uskottavuuden ja legitimiteetin tärkeimpiä pilareita, ellei jopa tärkein.
Ruotsin puolustusvoimien komentaja ilmoitti taannoin, että Ruotsi kykenee puolustamaan aluettaan vain viikon verran. Kansanedustaja Lohela taas katsoo, että Suomen armeija kestää, vaikka mitä tulisi:
– Suomen puolustus on suhteutettu turvallisuusympäristöömme ja omiin voimavaroihimme. Suomen valmiudessa pärjätä kovimmissakaan koitoksissa ei ole epäilemistä.
Kokoomus vaati ryhmäpuheenvuorossa taannoisen puolueensa puheenjohtajan ja nykyisen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen suulla Suomen liittymistä NATO:on, mutta koska hallitusohjelma sen kieltää niin vasta vuoden 2015 jälkeen.
Suomalaisten enemmistö kuitenkin vastustaa NATO-jäsenyyttä, samoin perussuomalainen puolue.
– Suomalaisten epäluulo NATO:a kohtaan on tervettä. NATO ei ole mikään mörkö, mutta ei myöskään itsetarkoitus. On epätodennäköistä, että Suomi hyötyisi NATO-jäsenyydestä, koska myös sen jäsenenä tarvitsisimme uskottavan puolustuskyvyn, muistutti ryhmäpuheen pitänyt Lohela.
Lohela muistutti siitä, että kriisin hetkellä valtiot ajattelevat vain omaa etuaan.
– Olisikin epätodennäköistä, että Suomi saisi mahdollisen suursodan aikana merkittävää ulkopuolista tukea.
Ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan täällä >
SEPPO HUHTA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää