Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevan selonteon. Selonteon esitellyt ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että valiokunta pitää tuontienergiariippuvuutta suurena riskinä koko EU:n tasolla. Soinin mukaan valiokunta ei ole tyytyväinen siihen, että EU:n turvallisuusyhteistyö ei ole edennyt odotetulla tavalla. Pohjoismainen yhteistyö kaipaa Soinin johtaman valiokunnan mukaan konkreettisia esityksiä.

Välitöntä sodanuhkaa ei ole, mutta uhkia riittää

Valiokunta on myös Venäjän suhteen pahoillaan siitä, että naapurimme ei ole vielä kyennyt ratkaisemaan sisäpoliittisia vaikeuksiaan, kuten ääri-islamilaisuuden nousua, talousongelmia eikä korruptiota

Soini kertoi myös, että viestintäviraston yhteyteen perustetaan kyberturvallisuuden yksikkö.

Valiokunta lähtee siitä, että edelleen Suomessa tulee olla yleinen asevelvollisuus – koko maata pitää puolustaa ja maalla on oltava itsenäiset puolustusvoimat.

Vain riittävä puolustus on valtion takuumies

Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Maria Lohela painotti voimakkaasti oman puolustuskyvyn merkitystä:

– Uskottava maanpuolustus on yksi valtion uskottavuuden ja legitimiteetin tärkeimpiä pilareita, ellei jopa tärkein.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja ilmoitti taannoin, että Ruotsi kykenee puolustamaan aluettaan vain viikon verran. Kansanedustaja Lohela taas katsoo, että Suomen armeija kestää, vaikka mitä tulisi:

– Suomen puolustus on suhteutettu turvallisuusympäristöömme ja omiin voimavaroihimme. Suomen valmiudessa pärjätä kovimmissakaan koitoksissa ei ole epäilemistä.

Kokoomus vaati ryhmäpuheenvuorossa taannoisen puolueensa puheenjohtajan ja nykyisen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen suulla Suomen liittymistä NATO:on, mutta koska hallitusohjelma sen kieltää niin vasta vuoden 2015 jälkeen.

Suomalaisten enemmistö kuitenkin vastustaa NATO-jäsenyyttä, samoin perussuomalainen puolue.

– Suomalaisten epäluulo NATO:a kohtaan on tervettä. NATO ei ole mikään mörkö, mutta ei myöskään itsetarkoitus. On epätodennäköistä, että Suomi hyötyisi NATO-jäsenyydestä, koska myös sen jäsenenä tarvitsisimme uskottavan puolustuskyvyn, muistutti ryhmäpuheen pitänyt Lohela.

Lohela muistutti siitä, että kriisin hetkellä valtiot ajattelevat vain omaa etuaan.

– Olisikin epätodennäköistä, että Suomi saisi mahdollisen suursodan aikana merkittävää ulkopuolista tukea.

Ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan täällä >

SEPPO HUHTA