Kahdeksan EU-maata ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jossa vaaditaan rajua panostusta ilmastonmuutoksen torjuntaan. EU-budjetista tulisi käyttää vähintään 25 prosenttia tähän tarkoitukseen. Aiheesta uutisoi BBC.

Nykyinen EU-budjetin rahoituskehys on laadittu vuosille 2014-20. Sen koko on noin 900 miljardia euroa. Ylivoimaisesti suurin siivu kuluu tällä haavaa EU:n maatalouspolitiikkaan.

Päästöneutraali EU vuonna 2050

Julkilausumassa penätään rajun rahoitustuen ohella yleistä periaatetta, ettei EU-budjetista heruisi senttiäkään päästöjä lisäävään toimintaan. Tämän lisäksi EU:n tulisi tavoitella ympäristöneutraalia unionia vuoteen 2050 mennessä.

Tällä haavaa EU:n tavoite on leikata viidennes vuoden 1990 päästötasoista ensi vuoteen mennessä. Päästöleikkauksia on tarkoitus jatkaa siten, että vuonna 2030 päästöjä olisi 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990.

Moni EU-maa lipeää jo asetetuista tavoitteista. Osa maista lipsuu tavoitteista selkein luvuin.

Macron tähyää EU-vaaleista ilmastovaaleja

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on BBC:n mukaan ottanut ilmastonmuutoksen avainasiakseen europarlamenttivaalien kampanjassa.

Ranskan ohella julkilausuman on allekirjoittanut Hollanti, Tanska, Ruotsi, Luxemburg, Belgia, Portugali ja Espanja. Julkilausumalla houkutellaan muita EU-maita hyppäämään samaan kelkkaan.

Aihe jakaa EU-maita. Saksa pelkää teollisuutensa kärsivän ilmastotavotteiden kiristyessä. Puola käyttää surutta hiiltä energiantuotannossaan.

Maahanmuutto suurempi huolenaihe

Europarlamentin ja Eurooppa-neuvoston tulee hyväksyä julkilausuman ehdotukset.

Julkilausumassa todetaan kansalaisten kantavan huolta ilmastonmuutoksesta. Eurobarometrin mukaan ilmastonmuutos on EU-kansalaisten huolenaiheista kuitenkin vasta seitsemännellä sijalla.

Maahanmuutto, terrorismi, talous ja jopa EU:n globaali vaikutusvalta ovat kansalaisille painavampia epäkohtia ilmastonmuutokseen nähden.

Henri Alakylä