Väistyvä puoluesihteeri Riikka-Slunga Poutsalo vertasi tunteikkaassa puoluekokouspuheessaan perussuomalaista puoluetta teini-ikäisen varttumiseen kohti aikuisuutta.

– Vuonna 2013 kiipesin puhujapönttöön Joensuun puoluekokouksessa ja vertasin Perussuomalaisia teinipoikaan, joka on venähtänyt pituutta, kolhii itseään pöydänkulmiin, on omasta mielestään kuolematon ja alkanut kiinnostua tytöistä. Tarjouduin huoltamaan tätä poikaa, murrosikäisiin tottuneena uusioperhemutsina koin, että minusta voisi olla siinä tilanteessa hyötyä.

”Meidän murkkumme on nyt aikuinen.”

– Meidän murkkumme on nyt aikuinen. Koki kaksi vuotta sitten avioeronkin. Se ero ei ollut kovinkaan reilu sitä toista osapuolta kohtaan, vaikka alkuun tilanne oli tyypillisen eron mukaisesti aika riitainen. Erossa omaisuus, jäsenet ja kannatus jäi kuitenkin kokonaisuudessaan ainoastaan toiselle osapuolelle.

On turha kiistää, etteivätkö viimeiset kuusi vuotta olisi olleet raskaat. Kyllähän sen näkee jo naamastakin.

Puoluesihteeri ei istu rahasäkin päällä

Slunga-Poutsalo valittiin puoluesihteeriksi ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sitä ennen hän oli toiminut puolueen järjestösihteerinä kaksi vuotta.

– Työpisteeni oli puoluetoimistolla, toimialueena koko eteläinen suomi. Tunsin puoluetoimiston arjen ja sain osallistua edeltäjäni Ossi Sandvikin apuna joihinkin puoluesihteerin tehtäviä sivuaviin hommiinkin. Mutta en silti tiennyt, mihin ryhdyin. Voin taata teille, tätä paikkaa hakevat ehdokkaat. Te ette tiedä mitä te olette juuri nyt tekemässä.

– Ehdokkaiden kampanjoita seuratessa voisi luulla, että puoluesihteeri on se henkilö, joka istuu puolueen rahasäkin päällä ja päättää kuka siitä saa ja kuka ei. Ikävä tuottaa pettymys. Asia ei ole näin vaan puoluehallitus päättää. Itsekin olen jo ainakin kahdelta puoluehallitukselta saanut tyrmäyksen esitykselleni palkata piireihin toimihenkilö.

Puoluesihteerin työ on yksinäistä hommaa

Slunga-Poutsalo kertoi, että mielikuvissa puoluesihteeri tuntuu olevan se, joka päättää kaikki ikävät asiat. Slunga-Poutsalon mukaan se on urbaanilegenda.

– Puoluesihteeri pistää täytäntöön puoluehallituksen inhottavatkin päätökset. Vaikka olisi itse eri mieltä päätöksestä. Vaikka kyse olisi esimerkiksi ystävän erottamisesta puolueesta. Vaikka kyse olisi hyvän työntekijän irtisanomisesta ja huonon palkkaamisesta.

– Puoluesihteerillä ei ole sydänystävää puolueessa, koska puoluesihteerin on pysyttävä objektiivisena kaikelle ja kaikille, toimia esimiehenä sinä huonona päivänä, toimia tuomarina ja juristina siinä riidan hetkessä. Puoluesihteeri ei tee päätöksiä yksin mutta puoluesihteeri kantaa vastuun ja murheen niistä yksin. Puoluesihteerin työ on yksinäistä työtä.

Puoluesihteeri on puheenjohtajan työpari

Slunga-Poutsalo korosti, että puoluesihteerin tärkein tehtävä on toimia puheenjohtajan työparina. Väistyvä puoluesihteeri kiitti puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa yhteispelin sujumisesta.

– Jussin kanssa on ollut hyvä tehdä töitä.

Puheensa lopuksi Slunga-Poutsalo halusi evästää seuraajaansa

– Kun katsomme tilastoja, olemme voittaneet tai vähintäänkin torjuntavoittaneet kaikki vaalit, jotka on pidetty viimeisen 12 vuoden aikana. Vuonna 2017 kuntavaalit olivat joillekin pettymys, mutta sekin vaalitulos oli puolueen toiseksi paras kuntavaalitulos.

– Kymmenen kuukauden kuluttua on vuosi kuntavaaleihin. Tulevien kuntavaalien voittaminen ja suurimmaksi kuntapuolueeksi nouseminen on yksinkertainen temppu. Asetetaan ehdolle 9000 ehdokasta, sillä se tulee. Ei millään muulla. Miten nuo ehdokkaat saadaan? Hyvällä ohjelmalla, terävällä politiikalla ja uskottavalla vaihtoehdolla. Sekä strategisesti oikein laaditulla kampanjalla.

SUOMEN UUTISET