Perussuomalaisten eduskuntaryhmä haluaa muuttaa vakuutuslääkärijärjestelmän säädöksiä siten, että hoitavan lääkärin ratkaisu olisi ensisijainen ja sitova. Ryhmä esittää myös, että jos eläkevakuutusyhtiö ja vakuutuslääkäri ovat hoitavan lääkärin ratkaisusta eri mieltä, heidän tulisi pystyä esittämään selkeä näyttö kannalleen. Riippumattoman elimen pitäisi käsitellä ristiriitatilanteet.

Vakuutuslääkärijärjestelmän ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä. Asiaa käsitelttiin tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäkokouksessa. Aiheen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin kansanedustaja Pentti Kettunen.

– Nykytilanteessa on mahdollista, että vaikka hoitavan lääkärin diagnoosi potilaan kykenemättömyydestä jatkaa työelämässä on selkeä, voi vakuutusyhtiö vakuutuslääkärin ehdotuksesta hylätä työkyvyttömyyseläkehakemuksen. Tämän jälkeen ihmistä pompotellaan kuntoutukseen, uudelleenkoulutukseen, työttömäksi työnhakijaksi ja niin edelleen, Kettunen toteaa tiedotteessaan.

– Lopputulos on, että ihminen on edelleen vailla työtä, sillä hän ei työhön pysty, eikä kukaan työnantaja edes ottaisi huonossa kunnossa olevia palvelukseensa. Eläkevakuutusyhtiö ja sen vakuutuslääkäri ovat kuitenkin tehneet ratkaisunsa ja potilasta näkemättä hylänneet eläkehakemuksen. Näin on synnytetty suuri joukko surkeita ihmiskohtaloita. Kun tämän ehdotuksen mukainen eläkepäätöksen teko-oikeus siirtyy hoitavalle lääkärille eli mahdollisimman lähelle eläkkeen hakijaa, tullaan todennäköisesti tarvitsemaan lääkärien lisäkoulutusta ja ehkä auktorisointia.  Näitä asioita on syytä pohtia jatkossa.

Lue lisää aiheesta vakuutuslääkärit >

PS VERKKOTOIMITUS