

Lehtikuva Markku Ulander
Viikon 42/2013 luetuin
Vakuutuslääkärijärjestelmä uusiksi – hoitavan lääkärin ratkaisun tulisi olla sitova
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä haluaa muuttaa vakuutuslääkärijärjestelmän säädöksiä siten, että hoitavan lääkärin ratkaisu olisi ensisijainen ja sitova. Ryhmä esittää myös, että jos eläkevakuutusyhtiö ja vakuutuslääkäri ovat hoitavan lääkärin ratkaisusta eri mieltä, heidän tulisi pystyä esittämään selkeä näyttö kannalleen. Riippumattoman elimen pitäisi käsitellä ristiriitatilanteet.
Vakuutuslääkärijärjestelmän ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä. Asiaa käsitelttiin tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäkokouksessa. Aiheen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin kansanedustaja Pentti Kettunen.
– Nykytilanteessa on mahdollista, että vaikka hoitavan lääkärin diagnoosi potilaan kykenemättömyydestä jatkaa työelämässä on selkeä, voi vakuutusyhtiö vakuutuslääkärin ehdotuksesta hylätä työkyvyttömyyseläkehakemuksen. Tämän jälkeen ihmistä pompotellaan kuntoutukseen, uudelleenkoulutukseen, työttömäksi työnhakijaksi ja niin edelleen, Kettunen toteaa tiedotteessaan.
– Lopputulos on, että ihminen on edelleen vailla työtä, sillä hän ei työhön pysty, eikä kukaan työnantaja edes ottaisi huonossa kunnossa olevia palvelukseensa. Eläkevakuutusyhtiö ja sen vakuutuslääkäri ovat kuitenkin tehneet ratkaisunsa ja potilasta näkemättä hylänneet eläkehakemuksen. Näin on synnytetty suuri joukko surkeita ihmiskohtaloita. Kun tämän ehdotuksen mukainen eläkepäätöksen teko-oikeus siirtyy hoitavalle lääkärille eli mahdollisimman lähelle eläkkeen hakijaa, tullaan todennäköisesti tarvitsemaan lääkärien lisäkoulutusta ja ehkä auktorisointia. Näitä asioita on syytä pohtia jatkossa.
Lue lisää aiheesta vakuutuslääkärit >
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Susi ja sekunda kannattaa vain grynderille: homeongelmat saatava kuriin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.