Maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyvä keskustelu on vaikeaa, kun osapuolet määrittelevät käyttämänsä termit eri tavoilla, tai tivaavat tarkkoja määritelmiä sanoille, joiden arkimerkityksen kaikki hyvin ymmärtävät. Porin SuomiAreenan Perussuomalaisten puoluepäivässä (tallenne: Mtv) keskusteltiin muun muassa väestönvaihdoksesta, jota valtamediassa pidetään salaliittoteoriana. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purralle kyse on arkisesta ilmiöstä, johon törmää päivittäin Espoossa tai Helsingissä.

– Sekä Maikkari että Helsingin Sanomat on linjannut että väestönvaihdoksesta puhuminen on oikeistolaista salaliittoteoretisointia, alusti puoluesihteeri Simo Grönroos puoluepäivän juontajana.

– Tässä kun nyt katselee eteensä, voi ajatellakin että väestönvaihdoksesta puhuminen on täysin foliohattuilua. Täällä näkyy suomalaisia ihmisiä joka puolella, puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra totesi.

Helsingissä ja Espoossa liikkuessaan Purra kertoo kuitenkin omiin havaintoihin perustuen tulleensa siihen tulokseen, että meidän väestöpohjamme muuttuu koko ajan kovaa vauhtia.

– Samaa argumenttia voi tukea myös tilastoilla, ihan tutkimustiedolla, Purra vahvistaa.

– Olen itse ajatellut tätä asiaa niin, että kun väestöpohja muuttuu tarpeeksi, en tiedä mikä tämä raja nyt on, mutta silloin voidaan sanoa, että väestö on vaihtunut.

Purra arvelee, että Hesarin toimittajilla on jokin mahdollisesti akateemisesta teoriakirjallisuudesta poimittu näkökulma, joka perustuu johonkin vasemmistolaiseen ajatteluun, missä koko tämä termi on itsessään kyseenalainen.

– Eli vaikka sellaista tosiasiassa tapahtuisi, eli suomalaiset suhteellisesti vähenevät ja ulkomaalaiset lisääntyvät, niin tällaista termiä ei kuitenkaan saa käyttää. Mutta itse tykkään tehdä politiikkaa ja suhtautua tähän maailmaan sillä lailla realistisesti, eli minulle paljon oleellisempaa on se mitä täällä tosimaailmassa oikeasti tapahtuu kuin mitä muutama fanaattinen toimittaja tuolla verkossa kirjoittelee, Purra totesi.

– Aion edelleenkin puhua väestönmuutoksesta ja varoittaa siitä, että väestöpohjamme saattaa jopa vaihtua.

Halla-aho: media haluaa saivarrella suomalaisuuden määritelmästä

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Suomen väestö on muuttumassa ainutlaatuisen nopeasti.

– Tästä väestönvaihdostermistä halutaan mielellään saivarrella perussuomalaisten kanssa, ja yritetään pakottaa perussuomalaiset määrittelemään jollain tavalla, että mikä on se väestö joka vaihtuu, eli tässä mennään aina siihen suomalaisuuden määritelmään, joka kiihottaa toimittajia aivan tavattomasti.

Halla-aho myöntää, ettei hänkään pysty antamaan tyhjentävää määritelmää sille, kuka on tai ei ole suomalainen.

– Suomeen on muuttanut aina pieniä määriä ihmisiä, ja tänne on aina sulautunut ihmisiä, ja heidän jälkeläisensä ovat tulleet osaksi tätä meidän jaettua identiteettiämme, suomalaisuutta.

Toisaalta Halla-ahon mielestä on selvää, että kenestäkään ei tule suomalaista – etnisesti suomalaista – sillä että hänelle annetaan Suomen passi.

– Suomessa saa kansalaisuuden neljän vuoden maassaoloajan jälkeen, käytännössä ilman minkäänlaisia vaatimuksia. Eli Suomessa on todella kansalaisuuksien alennusmyynti käynnissä, ja tämä on yksi asia, joka vallitsevassa lainsäädännössä kaipaisi kipeästi kehittämistä.

Muut etnisyydet ovat olemassa Hesarin toimittajillekin

– Helsingin Sanomien toimittaja soitti minulle viikko pari sitten ja halusi kovasti keskustella tästä, että ketkä ovat ja ketkä eivät ole suomalaisia. Hän kysyi minulta muun muassa, että ovatko saamelaiset suomalaisia. Minua harmitti hiukan että en silloin hoksannut kysyä häneltä, että keitä ovat saamelaiset. Suomalaisten määritteleminen on vaikeaa, mutta miten me voimme puhua saamelaisista jos heitä ei voida määritellä, Halla-aho ihmetteli.

Eihän voi olla niin, että kaikki muut etniset ryhmät ovat olemassa, mutta suomalaiset eivät ole olemassa. Tosiasia on se, että mitään etnisyyttä ei voi tyhjentävästi määritellä, ei voi listata ranskalaisilla viivoilla että minkä ehtojen pitää täyttyä niin kuulut tähän kansallisuuteen, ja minkä ehtojen täyttyessä sinä et kuulu kansallisuuteen.

Halla-aho uskoo, että meillä kaikilla on intuitiivinen näkemys siitä, että onko vastaantuleva henkilö suomalainen vai ei.

– Ja tämä on paljon monimutkaisempi kysymys kuin se, mikä sen vastaantulijan ihonväri on, tai mitkä hänen sukujuurensa ovat.

Suomen Uutiset