Vasemmistopuolueiden kansanedustajat eivät purematta niele omien ministeriensä kehysriihessä siunaamia päätöksiä.

– Tässä tilanteessa olisi pitänyt saada aikaan kokonaisvaltainen tulopoliittinen kokonaisratkaisu ja kun näin ei käynyt, niin ay-liikkeen esittämä kritiikki on tässä valossa ymmärrettävää, demareiden kansanedustaja Jouko Skinnari myöntää.

– EK ei näytä ymmärtävän kokonaistilannetta. Ensi syksyn työehtosopimusneuvotteluista tulee todella vaikeita. EK ei ajatellut hyvää lopputulosta vaan vain omaa etuaan.

Vasemmistoliiton entinen työehtosihteeri ja nykyinen kansanedustaja Jari Myllykoski komppaa myös ay-liikkeen suuttumusta ja kritiikkiä.

– Ymmärrän kritiikin palkkatyöläisiltä. Tämä kehysriihen lopputulos on kohtuutonta, koska EK sai sellaisen lopputuloksen kehysriihestä, jonka olisi pitänyt tulla tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta.

Yhteisöveroa laskettiin liikaa

Myllykosken mielestä kehysriihessä olisi voitu tehdä monia asioita toisin ja myös sellaisia päätöksiä, jotka jäivät tekemättä.

– Harmaan talouden torjunnan syventäminen olisi pitänyt nostaa samalle tasolle muiden keskeisten päätösten kanssa. Ja esimerkiksi nollatyösopimukset olisi pitänyt kieltää, Myllykoski luettelee.

– Yhteisöveron laskuksi olisi riittänyt Ruotsin taso eli 22 prosenttia. Nyt yhteisöveroprosentti laskettiin tasan 20 prosenttiin. Yhteisöveronlaskusta hyötyvät kehysriihen päätöksen ansiosta hyvin voittoa tuottavat vientiyritykset, kun verohelpotuksia olisi pitänyt suunnata teollista toimintaa harjoittaviin kasvuyrityksiin.

Ryhmäjohtaja puolustaa

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie puolestaan haluaa listata kehysriihen saavutuksia.

– Kehysriihen tulos on kompromissi. Työllisyyden parantamisen näkökulmasta tehtiin monia hyviä ratkaisuja. Ylisuurten leikkausten linjalle ei lähdetty, vaan pikemminkin monet ratkaisut ovat taloutta elvyttäviä. Rikkidirektiivin aiheuttamia kustannuksia korvataan monin tavoin ja väylähankkeita saadaan käynnistettyä. Opintotuen sitominen indeksiin parantaa satojentuhansien opiskelijoiden toimeentuloa.

Tosin Lapintiekin myöntää, että  yhteisöverotuksessa ja osinkoverotuksessa tehdyt kevennykset ovat turhan suuria.

SEPPO HUHTA