Sampo Terho (ps.) iski keihäänsä kipeään kohtaan nostaessaan kärkeen sote-uudistuksen tärkeyden ja välttämättömyyden. Vasemmisto tuntuu tosissaan haluavan lykätä uudistuksen jälleen hamaan tulevaisuuteen.

Myös kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen korosti ryhmäpuheessaan, että on edesvastuutonta nostaa vaaliteemaksi soten palauttaminen lähtöruutuun, niin kuin jotkut salin punavihreässä laidassa ovat esittäneet.

– Se on kallista ja vastuutonta leikkiä palveluita tarvitsevien ihmisten terveyden kustannuksella ja palveluiden tekijöiden tulevaisuudella, Jokinen moitti.

Mutta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lähti toiselle tielle. Hän vaati välttämään ”ideologisia, riskialttiita” kokeiluja viitaten kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen.

Samalla Rinne sanoi, että sosiaalidemokraatit kannattavat valinnanvapautta, eivätkä vastusta yksityisten yritysten ottamista mukaan ­palvelujen tuottamiseen.

Kärkevimmin esiintyi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka väitti hallituksen asettavan markkinoiden avaamisen uudistuksen alkuperäisten tarkoitusten edelle.

Andersson vaatikin sotea takaisin parlamentaariseen valmisteluun eli sen lykkäämistä edelleen.

– Vasemmistoliitto haluaa sote-uudistuksen parlamentaariseen valmisteluun. Näin suuri uudistus pitää viedä eteenpäin laajalla parlamentaarisella yhteisymmärryksellä ja julkisia palveluita vahvistamalla, Andersson vaati.

Veli-Pekka Leskelä