
Venäjä haluaa olla suurvalta – ainakin Zapad-sotaharjoitusta käsittelevän mediahuomion määrästä päätellen
Torstaina alkanut Venäjän Zapad 2017 –sotaharjoitus ulottuu Kuolan niemimaalta Kaliningradiin Itämeren rannalla. Yhä tärkeämmässä roolissa harjoituksen tuoksinassa ovat Venäjän informaatio- ja kyberoperaatioihin kykenevät yksiköt, jotka pääosin toimivat Venäjän armeijan ulkomaantiedustelu GRU:n alaisuudessa.
Kaikki Venäjällä on suurta. Harjoitukseen osallistuu väkeä ja kalustoa siinä epälukuisessa määrin, että se on saanut läntiset tarkkailijat takajaloilleen.
Siihen Venäjä lie pyrkinytkin, sotaharjoitusta käsittelevän julkisuuden määrällä mitattuna Venäjä todella on supervalta.
– Zapad on kelpo ikkuna venäläiseen ajattelutapaan, sanoo amerikkalainen tutkija Michael Kofman War on the Rocks -verkkomediassa.
– Kaikesta asevoimien uudistamisesta ja uudelleenjärjestelyistä huolimatta Venäjän johto saattaa tosiasiassa pelätä sitä, että Yhdysvallat yrittää viekoitella Valko-Venäjää omaan leiriinsä. Heitä huolettaa myös USA:n tekninen ja taloudellinen ylivoima sekä se, että amerikkalaiset saattaisivat myös pyrkiä vaihtamaan Venäjän johdon.
Kofman itse asiassa väittää, että Zapad 2017 on kaikkien Venäjän kokemien pelkojen ilmentymä ja Kremlin muistutus Washingtonille siitä, mitä kaikkein pahimmassa tapauksessa voi olla edessä.
Kofmanin ajatukset saavat yllättävää tukea Oliver Stonen tekemästä presidentti Vladimir Putinin haastatteludokumentista. Siinä suittu Putin analysoi maailmanmenoa milloin lätkäkaukalon reunalla, milloin mersun ratissa tai muuten vain tyylikkäänä ja nuorekkaana paidan ylin nappi rennokkaasti auki repsottaen.
Putinin dokumentissa esittämät kommentit ovat supervallan johtajan pitkään ja huolella pohdittuja kannanottoja Venäjän vinkkelistä. Ainoa mitä Putin ei onnistu peittämään on se muikeus, jolla hän suhtautuu kuuluisaan amerikkalaiseen elokuvaohjaajaan, joka tekee ohjelmaa Putinin Venäjästä.
Venäjän johto kaipaa tasa-arvoista ja arvostavaa kohtelua kaikilta ja eritoten amerikkalaisten johtamalta länsiliitolta. Muuten on piru merrassa.
BBC:n julkaisemassa artikkelissa Venäjän asiantuntijaksi tituleerattu Keir Giles muistuttaa, että Zapad-harjoitus ei ole ohi vielä syyskuun lopussa, jolloin sen on virallisesti määrä päättyä.
– Sitten kun tarkkailijat ovat poistuneet Valko-Venäjältä ja median kiinnostus sammunut, on vasta oikea aika päätellä, päättyikö Zapad 2017 rauhanomaisesti.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää