Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kertoi Radio Suomen Ajantasassa, että Norja on joutunut tunnistamaan toistuvasti venäläisiä pommikoneita.

– Nyt on tullut taustatietoja siitä, että Norja on joutunut tekemään viime vuonna kymmeniä venäläisten pommikoneiden tunnistuslentoja pohjoisella Jäämerellä, Salolainen kertoo.

Ruotsin pääsiäishyökkäys

Ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti kertoi keväällä, kuinka kuusi venäläiskonetta hyökkäsi pääsiäispyhänä Suomenlahden kautta Svenska Uddin edustalle Ruotsin aluevesirajan tuntumaan suurella nopeudella ja kääntyi takaisin ilman, että Ruotsin ilmavoimat saivat yhtään hävittäjää ilmaan.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt selitti jälkeenpäin, että tilanne oli Ruotsin puolustusvoimien hallinnassa, eikä kyseessä ollut hyökkäysharjoitus Ruotsia vastaan. Toisen tiedon mukaan hyökkäyksellä nimenomaan simuloitiin risteilyohjusten ampumista ruotsalaisiin sotilasmaaleihin Tukholman ympäristössä ja Etelä-Ruotsissa. Hyökkäykseen osallistui kaksi raskasta ääntä nopeampaa pommittajaa Tupolev 23M ja niitä saattoi neljä Suhoi 27 -hävittäjää.

Latvian puolustusministeri Artis Pabriks sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa uskovansa, että kyseessä oli nimenomaan hyökkäysharjoitus. Pabriksin mukaan Venäjä on tehnyt vastaavia hyökkäyksiä Baltiaa vastaan. Hän uskoo, että Venäjän varsinainen kohde on Baltia, mutta samalla täytyy pystyä estämään avun tulo lännestä Baltian avuksi.

– Jos meri- ja ilmatiet tukitaan, viimeinen elämänlanka kulkisi ruotsin kautta. Jos se reitti katkeaa, jäämme yksin. Nähdäkseni se on venäläisten tavoite. Kaikki sopii yhteen. Harjoitus Ruotsia vastaan on kuin siirto šakkipelissä: on nähtävä myös muut nappulat, jotta ymmärtää vastapuolen pelin, Pabriks sanoo.

VELI-PEKKA LESKELÄ