Venäjän ja Suomen väliset laitonta maahantuloa koskevat rajaneuvottelut ovat herkässä vaiheessa. Tämä kävi ilmi sisäministeri Petteri Orpon (kok.) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, kun hän selvitti venäläisen virkaveljensä Vladimir Kolokoltsevin kanssa käymiään neuvotteluita.

Neuvotteluiden sisältöä hän ei voinut kuvata yksityiskohtaisesti, mutta hän toivoi, että seuraava askel eteenpäin saataisiin jo perjantaina, jolloin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Venäjän pääministeri Dimitri Medvedevin Pietarissa.

Orpo ei millään halunnut ottaa kantaa siihen, miten Venäjältä on nyt lähtenyt tulemaan turvapaikanhakijoita Lapin kautta ilman maahantuloon oikeuttavia Shengen-papereita. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venäjän viranomaiset – rajaviranomaiset ja jopa salainen poliisi FSB – ovat junailleet pakolaisten kulkua.

– En halua ottaa kantaa siihen, miten Venäjä näitä asioita hoitaa. Tärkeää on, että sopimus saadaan aikaan ja laiton maahantulo loppuu, Orpo linjasi.

Suoraan on kysytty

Tarkemmin kysyttäessä kävi ilmi, että neuvotteluissa kysyttiin suoraan, miten pakolaisten maahantulo on nyt mahdollista ja miten se tapahtuu. Vastattiinko tähän yhtä suoraan, se jäi epäselvemmäksi.

Tämä selvisi kysymällä rajavartioston prikaatikenraali Pasi Kostamovaaralta, joka oli rajavartioston esikunnan osastopäällikkönä mukana sisäministereiden välisissä neuvotteluissa.

– Totta kai, Kostamovaara sanoi.

– Tietoa on saatu tietysti myös maahantulijoilta itseltään, mistä he tulevat ja miten he ovat matkansa järjestäneet.

Venäjän viranomaisilta on vaikeampaa saada tätä tietoa?

– Tilannekuva on yhteinen, Kostamovaara pyöritteli vastaukseksi.

Kostamovaara korosti samalla, että rajavartiolaitokset ja maiden rajavaltuutetut ovat tehneet keskenään hyvää ja avointa yhteistyötä. Kaikkea ei kuitenkaan tiedetä, kuten Orpo sanoi:

– Emme voi tietää, miksi Venäjä ei vaadi nyt Shengen-papereita, emmekä halua spekuloida tällä asialla.

Palautussopimusta viilataan tilanteen mukaan

Orpon mukaan Suomen ja Venäjän välillä on olemassa oleva sopimus henkilöiden palauttamisesta. Maahan on palautettu turvapaikanhakijoita, joilla ei oikeutta turvapaikkaan ole, lähinnä henkilöitä, jotka ovat olleet Venäjällä pitkään. Tällaisia ihmisiä on turvapaikan hakuprosessissa nyt paljon.

Orpon mukaan nyt pitää neuvotella yhdessä, millä ehdoilla palautuksia voidaan jatkaa. Venäjällä on sinänsä runsaasti mahdollisia maahantulijoita, jos he ovat tänne tullakseen.

Orpo: Avoin ja rehellinen keskustelu

Tiedotustilaisuus toi jossakin määrin mieleen muinaiset neuvottelut Neuvostoliiton kanssa. Orpo kertoi asioista niin avoimesti kuin voi, mutta yhtä avoimesti hän piirsi rajan siihen, missä avoimuuden raja menee juuri nyt. Hän kehui neuvotteluiden luonnetta avoimiksi ja piti hyvänä, että vaikeistakin asioista voidaan keskustella avoimesti.

Keskusteluja hän kuvasi perusteellisiksi ja hän sanoi, että ministeri Kolokovtsev on varmasti etenkin ylätasolla hyvin informoitu, koska hän kuuluu kansalliseen turvaneuvostoon.

– Pääasia oli laittoman maahantulon torjunta. Keskustelimme avoimessa hengessä ja yhteistyöhakuisesti. Meillä on tilanteesta samanlainen tilannekuva. Sen pohjalta on löydettävä yhteiset keinot ja yhteiset ratkaisut, Orpo sanoi.

Se, että Venäjän kautta on tullut nopeasti jo tuhat turvapaikanhakijaa, on uusi tilanne, johon Suomi haluaa tarttua heti. Huoli on suuri, että myös kauttakulku Venäjän kautta on lisääntynyt. Taustalla on Lähi-idän ja Somalian kriisi ja rikolliset pyrkivät hyödyntämään muuttovirtoja.

Tulossa uusi yhteistyöasiakirja

Orpo korosti, että Venäjä ja Suomi hakevat ratkaisua yhdessä eikä EU:n kautta, vaikka kyseessä on Shengen-raja.

– Emme halua tehdä tästä monimutkaisempaa soppaa. Meillä on pitkä perinne kahdenvälisestä sopimisesta ja uskomme, että se onnistuu nytkin, Orpo totesi.

– Me sovimme lukuisista yhteistyömuodoista, joissa jatkamme työtä ja jotka pistämme liikkeelle. Vaikka laitonta maahantuloa voidaan torjua jo useiden olemassa olevien maidenvälisten sopimusten avulla, kuten rikosten torjumisen ja rajaloukkausten torjuvan sopimuksen nojalla, jatkamme neuvotteluja uuden yhteistyöasiakirjan saamiseksi. Sovimme siitä, että rajavalvontaviranomaisten koordinaatioryhmä kokoontuu pikaisesti ja sen puitteissa käsitellään muitakin keskeisiä rikoksentekoaikeita, Orpo kertoi.

Pääministerit kohtaavat Pietarissa

Orpo toivoi, että seuraava myönteinen askel saavutettaisiin jo perjantaina pääministerien tapaamisessa. Orpo sanoi, ettei silloinkaan tarvitse odottaa suoranaista läpimurtoa, mutta seuraavaa askelta eteenpäin.

Neuvotteluyhteys on kuitenkin tiivis: poliisin ylijohtaja on Orpon mukaan nyt Moskovassa.

Hän kuvasi neuvottelutilannetta vaikeaksi jo juridisten syiden vuoksi: asiaan liittyy paljon Suomen ja Venäjän, Venäjän ja EU:n ja Suomen ja EU:n välisiä sopimuksia ja käytäntöjä. Mitä Venäjä sitten haluaa Suomelta, siihen Orpo vastasi Venäjän haluavan uudistaa rajavartiostojen välisiä sääntöjä ja käytäntöjä.

Orpon mukaan yhteinen tavoite on, että kahdenvälisesti saavutettaisiin pian sopimus, jolla laittomien maahantulijoiden tulva saataisiin loppumaan.

Veli-Pekka Leskelä