Talouslehti The Wall Street Journal kirjoittaa, että Suomen jo kompuroiva talous voi tulla sysätyksi varsinaiseen katastrofiin Venäjän tuontikieltojen vuoksi. Tuontikiellot ovat Venäjän vastatoimia EU:n – ja siten myös Suomen – asettamille talouspakotteille.

Erityisen voimakkaasti nämä Venäjän tuontikiellot vaikuttavat meijeriyhtiö Valion liiketoimintaan. Valion myynnistä viidennes tapahtuu Venäjällä. Nyt rajan molemmin puolin uhkaa työntekijöiden joutuminen joutilaiksi.

Financial Times kirjoittaa täyden kauppasodan puhkeamisen olevan hyvin lähellä, sillä Venäjä on jo väläyttänyt vastatoimien listalle ilmatilansa sulkemisen EU:n lentoyhtiöiltä, sekä lisätä tuontikieltoonsa laivanrakennus- ja autoteollisuuden.

FT:n mukaan Brysselissä aletaan pohtia sitä, mitä Venäjän vastatoimet oikein tarkoittavat EU:lle. Suomessa sen sijaan vasta tutkitaan, mitä EU:n itse asettamien pakotteiden vaikutukset Suomeen oikein ovat.

– On tärkeää, että nyt saadaan tarkat tiedot siitä, mitä näillä jo tehdyillä pakotepäätöksillä on suomalaisten kannalta, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) sanoo Helsingin Sanomille.

Henri Myllyniemi