

LEHTIKUVA
Venäjän vankiloissa viruu edelleen yli 1 000 poliittista vankia – Putinin kiristyspolitiikalle ei näy loppua
Venäjä ja länsimaat vaihtoivat vankeja elokuun alussa. Itään palasi vakoilijoita, kyberrikollisia ja tuomittu murhaaja. Länteen pääsi toisinajattelijoita sekä tekaistuilla syillä vangittuja länsimaiden kansalaisia. Oleskelu Venäjällä on riski jokaiselle vapaan maan kansalaiselle ja myös kriittisiä mielipiteitä esittävälle venäläiselle. Siitä todistavat maan yli 1 000 poliittista vankia.
Länsimaat ja Venäjä vaihtoivat vankeja elokuun alussa. Mukana monimutkaisessa operaatiossa oli seitsemän hallitusta kolmelta mantereelta. Kaikkiaan vankeja vaihdettiin 24, mutta periaate oli erilainen kuin aiemmilla kerroilla.
Ennen lähtökohtana oli vastavuoroisuus eli sotilas vaihdetaan sotilaaseen ja vakooja vakoojaan.
Nyt Venäjä vapautti 16 poliittista vankia; journalisteja, poliitikkoja ja historioitsijoita muiden muassa. Lännestä Vladimir Putinin diktatuuriin palasi vakoojia, kyberrikollisia sekä murhaaja. Kremlin viesti venäläisille on selkeä: hallinnon puolesta voi rauhassa tehdä rikoksia, isänmaa pelastaa sankarinsa.
Lämmin halaus murhaajalle
Putin toivotti henkilökohtaisesti ex-vangit tervetulleiksi Vnukovon lentokentän kiitotiellä ja toi mukanaan korkeimmat puolustus- ja turvallisuusjohtajansa.
Presidentti antoi punaisella matolla toverillisen halauksen Vadim Krasikoville, FSB:n salamurhaajalle, joka tuomittiin elinkautiseen Saksassa tšetšeenidissidentin murhasta Berliinissä vuonna 2019.
Putin kertoi siinä sivussa spektaakkelin osanottajille, että hän keskustelee vapautettujen kanssa heidän ”tulevaisuudestaan” mahdollisimman pian.
Helvetille ei näy loppua
Venäjän vankiloissa ja rangaistussiirtoloissa epäinhimillisissä oloissa viruvat yli 1 000 poliittista vankia jäivät edelleen kiven sisään. Heille ja heidän kannattajilleen tämän viikon historiallinen vaihto antoi pilkahduksen toivosta — ja samalla murskasi mahdollisuudet heidän oman helvettinsä pikaiselle loppumiselle, kirjoittaa Politico.
Vaikka ulkomaiset vangit saavat eniten kansainvälistä huomiota, suurin osa Putinin vankiloissa viruvista poliittisista vangeista on venäläisiä.
Ulkomaailmalle ja suurelle osalle valtion televisiota seuraavasta venäläisestä yhteiskunnasta he ovat näkymättömiä. Heidän marginalisoiduille mutta sitkeille tukijoilleen he ovat sankareita.
“Tämä motivoi Putinia”
Eräs vapautetuista venäläisistä toisinajattelijoista, Ilja Jašin on kommentoinut näkyvästi hintaa, joka maksettiin hänen vapaudestaan.
– Tämä motivoi tietenkin Putinia ottamaan uusia ihmisiä panttivangeiksi, tämä motivoi tietenkin Putinia lisäämään poliittisten vankien määrää, hän tilitti heti vapauduttuaan lehdistötilaisuudessa Bonnissa.
– Näin diktaattorit toimivat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- riski länsimaalaiselle näytösoikeudenkäynnit tekaistut syytteet poliittiset vangit panttivanki Vadim Krasikov kyberrikollinen murhaaja vakooja vankien vaihto Ilja Jašin rangaistussiirtola FSB Kreml toisinajattelijat vankila Vladimir Putin Venäjä
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää