
Lehtikuva
Pormestariehdokas Joakim Vigelius: Kaupungissa pitää pystyä kulkemaan kaikilla kulkuneuvoilla – ”Autot kuuluvat Tampereelle”
Perussuomalaisten pormestariehdokas Tampereella, kansanedustaja Joakim Vigelius katsoo, että jatkossa Tampereella tulee saada veronmaksajan euroille parempaa vastinetta priorisoimalla menoja. Vigelius korostaa myös päätöksenteon priorisointia eli sitä, minkä asioiden parissa päättäjät toimivat, mihin käytetään aikaa ja mihin käytetään energiaa.
Perinteisesti SDP:llä on ollut vahva asema Tampereella, tosin vuoden 2021 vaaleissa SDP ja kokoomus olivat kannatukseltaan Tampereella lähes tasoissa suurimpina puolueina.
Tampereen pormestariksi pyrkivä kansanedustaja Joakim Vigelius toteaa, että mikäli SDP jatkaa suurimpana Tampereella, tarkoittaa se jatkossakin yhä lisää vasemmistoliberaalia identiteettipolitiikkaa ja valtuuston puuhastelua toissijaisten asioiden parissa.
Tampereella myös kokoomus ja SDP löytävät usein toisensa poliittisissa kysymyksissä huolimatta siitä, millaisia näkemyksiä ennen vaaleja on esitetty.
– Konkreettisimmin se näyttäytyy siten, että kuudesta suuresta kaupungista Tampereella on toiseksi korkein kunnallisveroprosentti heti Oulun jälkeen. Eli Tamperetta alempi kunnallisveroprosentti on Helsingissä, Turussa, Espoossa ja Vantaalla.
Sinivalkoista kaupunkipolitiikkaa Tampereelle
Vigelius harmitteleekin sitä, että Tampereen kuntatalous on edelleen alijäämäinen huolimatta siitä, että etelän kasvukeskuksista kaupungin veroprosentti on jo kaikkein epäedullisin.
– Suunta on ollut tämä kokoomuslaisten pormestarien ja kokoomuslaisten valtuutettujen sekä sosiaalidemokraattien kanssa.
Vigelius peräänkuuluttaa Tampereelle sinivalkoista kaupunkipolitiikkaa, ja sitä onkin luvassa perussuomalaisten saadessa enemmän valtaa.
– Itse näen, että perussuomalaisten tehtävä sekä valtion tasolla että kunnissa on miettiä priorisointia eli asioiden asettamista tärkeysjärjestykseen. Eli mikä on niille omille kuntalaisille ihan aidosti tärkeintä, mikä näkyy heidän arjessaan? Mistä on apua heille, ja mikä on sitten toissijaista? Mikä on vain rasite heidän kukkaroilleen tai omalle arjelle ja sen sujuvuudelle?
– Tätä priorisointia me koetamme näissä kuntavaaleissa ajaa voimakkaasti Tampereella, ja toivoisin, että me löytäisimme myös kokoomuksen kumppaniksi sen sijaan, että he lähtevät demareiden matkaan. Verotuskysymyksessä voitaisiin nähdäkseni hyvin ajatella, että perussuomalaiset ja kokoomus löytäisivät yhteistä linjaa, eli että veroja ei koroteta.
Autoilijankin näkökulma on huomioitava
Helsingissä autolla liikkuminen on tunnetusti raskasta, koska autoilua haittaavia ”Sinnemäen sumppuja” on joka puolella. Mutta tilanne ei ole kovin paljon parempi Tampereella, Vigelius huomauttaa. Erilaisten ilmastotavoitteiden ja päästövähennystavoitteiden toimeenpano on aiheuttanut monenlaisia haittoja liikenteelle.
– Tampereen keskustassa autolla liikkuminen on tehty hyvin vaikeaksi. Osin se liittyy tietysti siihen, että meille on tullut ratikka, joka on osittain vaatinut sitä, että tiettyjä tienpätkiä on suljettava tai muutettava joukkoliikenneväyliksi.
– Mutta meillä on myös tietoisesti, erityisesti näiden ilmastotavoitteiden ja päästövähennystavoitteiden takia, pyritty esimerkiksi vähentämään kaistoja ja parkkipaikkoja ja lisäämään autoilun maksuja ihan vain siksi, että nyt halutaan liikenteen päästöjä alemmalle tasolle. Tätä ei siis suinkaan tehty siksi, että ne liikennejärjestelyt parantaisivat tavallisen tamperelaisen autoilijan tai perheellisen ihmisen arkea.
Vigelius toteaa, että perussuomalaiset voisi Tampereella hyvinkin paljon helpottaa autoilijan elämää. Tosin myös kokoomuksen tukea tarvittaisiin.
– Autoilijan näkökulmaa on nyt huomioitava. Kaupungissa pitää pystyä kulkemaan kaikilla kulkuneuvoilla. Ei siis pelkästään kävellen, joukkoliikenteellä ja pyörällä, vaan myös autot kuuluvat Tampereelle.
Tamperelaisten rahoja ei tule lähettää Gazaan
Vigelius korostaa, että priorisointi kuntapolitiikassa tarkoittaa paitsi taloudellista priorisointia myös päätöksenteon priorisointia, eli sen, minkä asioiden parissa päättäjät toimivat, mihin käytetään aikaa ja mihin käytetään energiaa.
Vigelius moittii sitä, että päätöksenteon keskittymistä epäolennaiseen hölmöilyyn on nähty erityisen paljon suurissa kaupungeissa, eli Tampereella, Turussa, Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.
– Itse muistan Tampereelta monia valtuustoaloitteita, joissa on ollut hyvin voimakas ideologinen hömppähenki. Tampereella on esitetty sateenkaarisiltoja, Pride-ratikoita ja kymmenien tuhansien eurojen lähettämistä Gazaan, siis tamperelaisten veronmaksajien eurojen lähettämistä Gazaan, Vigelius ihmettelee.
Gaza-aloitteen allekirjoitti noin puolet valtuutetuista, mutta perussuomalaisten tukea esitykselle ei tullut.
Vigelius korostaa, että humanitaarinen apu Gazaan ei kuulu Tampereen tehtäviin eikä tamperelaisen veronmaksajan maksettavaksi, koska resursseista on pulaa jo omien kaupunkilaisten huoliin vastaamisessa.
Perussuomalaiset pormetariehdokkaat keskustelussa
Kevään kuntavaaleissa äänestäjille on tarjolla kolme erinomaista perussuomalaista vaihtoehtoa pormestariksi: elinkeinoministeri Wille Rydman Helsingissä sekä kansanedustajat Joakim Vigelius Tampereella ja Vilhelm Junnila Turussa.
Kaikki kolme lupaavat kuntatason politiikkaan selkeää priorisointia ja veronmaksajan edun huomioimista. Pormestariehdokkaat katsovat myös, että kuntatasolla tulee tukea valtakunnallisen maahanmuuttopolitiikan linjaa.
Perusasiaa-ohjelmasarjan uudessa jaksossa perussuomalaiset pormestariehdokkaat pöyhivät kotikaupunkiensa haasteita ja niitä outojakin kaupunkilaisten arjen sujumiseen vaikuttavia päätöksiä, joihin on saatava tolkkua.
Suomen Uutiset
Lue myös
Pormestariehdokas Vilhelm Junnila: Perussuomalaiset on veronmaksajan puolella – ”Me emme halua kuitata kaiken maailman investointihankkeita, woke-maailmanparannusta ja samalla nostaa veroja”
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinivalkoinen kaupunkipolitiikka pormestarivaalit veronmaksajien rahat ideologinen hömppä Joakim Vigelius päästövähennystavoitteet ilmastotavoitteet priorisointi identiteeettipolitiikka Wille Rydman Autoilu Maahanmuuttopolitiikka Vilhelm Junnila Tampere SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tampereen Perussuomalaisilta kritiikkiä Orpon veropuheille – pormestariehdokas Vigelius: ’’Uhkana on, että vaalien jälkeen sinipuna korottaa yhdessä kuntien verotusta’’
Pääministeri Petteri Orpo tylytti viikonloppuna muiden puolueiden verolinjoja STT:n haastattelussa. Pääministerin mukaan muut puolueet ’’nostavat kätensä liian helposti pystyyn’’ ja korottavat veroja sen sijaan, että kuntien taloutta tasapainotettaisiin muuten.

Perussuomalaisilta ei Tampereen kunnallisveron korotukselle: ’’Tamperelaisten verotus on jo nyt suurten kaupunkien kärkeä’’
Tampereen valtuuston 150-vuotisjuhlakokouksessa perussuomalaiset esitti säästölinjaa ja ettei kunnallisveroa korotettaisi. Perussuomalaisten ponsiesitys hävisi äänestyksen äänin 10-57.

Tampereen valtuusto päätti nostaa poliitikkojen palkkioita – Vigelius: ’’Veronmaksaja ei hyödy millään tapaa’’
Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan luottamushenkilöille maksettavien palkkioiden korottamisesta. Esitys hyväksyttiin valtuustossa äänin 52–9. Kaikki perussuomalaisten valtuutetut äänestivät esitystä vastaan. Tyhjää äänesti kuusi valtuutettua eri ryhmistä.

Pormestariehdokas Joakim Vigelius: Tampereesta ei saa tulla uutta Malmöä tai Itäkeskusta
Tampereen Perussuomalaiset on valinnut perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Joakim Vigeliuksen pormestariehdokkaakseen. Vigelius kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että kokoomus on tehnyt Tampereella virheitä ja muodostanut epäpyhän allianssin SDP:n, vihreiden ja jopa vasemmistoliiton kanssa. Vigelius lupaa olla vastavoima nykyiselle kaupunkipolitiikalle.

Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää