

LEHTIKUVA
Viherintoilu pakotti teräsjätit yhteen
EU:N yksipuolisia ilmastopolitiikan lisäkustannuksia ei voi siirtää terästeollisuuden globaalissa ylituotantotilassa tuotteiden loppuhintaan. EU:n ilmastopolitiikan aiheuttamat kustannukset ovat olleet niin Ruukin kuin Outokummunkin vuosien liiketappioiden takana. Päästöoikeus ja -kaupan kustannukset ovat olleet merkittävin yksittäinen kuluerä, joka rasittaa vain eurooppalaisia tuottajia. Karmea totuus on, että EU-päästökauppa kattaa vain noin 5 % maailman CO2-päästöistä.
Tammisen viestit kuuroille korville
Ruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen on jo vuosia yrittänyt kertoa ministereille, kansanedustajille ja muille päättäjille, että EU:n kansalliset, ilmastopoliittisten säännösten kustannukset ja rajoitteet tuhoavat terästeollisuuden toimintaympäristön Suomessa ja Euroopassa. Viestit ovat menneet täysin kuuroille korville.
Ruukin vaihtoehdot olivat nykyisillä ilmastosäännöksillä ja rajoitteilla rajalliset: joko leikata tuotantoa tai hakea leveämpiä hartioita. Kansallinen identiteettimme sai pahan kolauksen nyt, kun kansallisen teräsjätin suomalaisten tuotantolaitosten porteille nousee ruotsalaisen teräsjätin SSAB:n kyltit.
Ruukin nykyiset suomalaiset tuotantolaitokset ovat niin hyvässä iskussa energiatehokkuudeltaan, ominaispäästöiltään ja tuottavuudeltaan, että niitä tuskin ensimmäisinä ajetaan alas. Mutta tuleeko uusi omistaja investoimaan jatkossa niihin, onkin sitten jo toinen juttu. Ruukin suomalaisten tuotantolaitosten tulevaisuus ratkaistaan sillä, minkälaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa Suomessa toteutetaan. Sillä ratkaistaan kannattaako Suomeen enää investoida. On selvää, että Ruukki ja muut suomalaiset kansainväliset teollisuuskonsernit pärjäävät hyvin ja tekevät investointeja tuotantolaitoksiinsa. Tehdäänkö investoinnit Suomeen vai maailmalle, on kiinni maamme toimintaympäristöön vaikuttavista kotikotoisista päätöksistä. Maamme hallitus on avainpelaaja tässä investointiottelussa Suomi vastaan muu maailma.
Moottori yskii
Teollisuus on talouttamme ja hyvinvointiamme ylläpitävä moottori. Kotikutoisilla päätöksillä on viime vuosina kasteltu hyvinvointimoottorin tulpat. Hyvinvointimoottorimme yskii. Meillä ei ole varaa pitää käynnissä vientiteollisuuttamme moottorin pakkosyötöllä eli valtion tukiaisilla. On tunnustettava tosiasiat ja otettava nöyrästi uusi kurssi. Nyt on viimeinen hetki tehdä päätökset, jotka olisi pitänyt tehdä jo eilen. Päätökset, joilla teollisuutemme toimintaedellytykset turvataan.
Voimme yhteisillä päätöksillä vaikuttaa teollisuutemme keskeisten kustannuskomponenttien hintaan, eli energian, raaka-aineiden, työvoiman ja logistiikan hintoihin. Työn hinta on kilpailijamaiden keskitasoa. Muut kustannuskomponentit on – ylitsevuotavalla viherylimielisyydellä – hinnoiteltu niin, että teollisuutemme moottorin tulpat ovat likomärät. Suomen on leikattava kaikkia ympäristöperusteisia veroja ja maksuja vuoden 1990 tasolle. Tällä päätöksellä teollisuutemme kustannuskilpailukykyä kohennettaisiin vuositasolla usealla sadalla miljoonalla eurolla.
Kaikkien kansallisten päätöksentekokammareiden seinälle on kiinnitettävä uusi huoneentaulu, jossa lukee isolla: ”Mitä me saamme vaihtokaupassa vietyämme teollisuuttamme pois? Emme mitään! Me näemme vaurauden ja hyvinvointimme sekä kilpailukykymme häviävän”. Suomi ei voi kilpailla kansainvälisesti kustannuksilla, sijainnilla tai raaka-aineilla. Vähäpäästöinen, edullinen sähkö on Suomen teollisuuden elintärkeä kilpailutekijä.
Vihreä ajattelu uusiksi
EU:n ilmasto- ja energiapoliittisia päätöksiä perustellaan globaalisena velvollisuutena CO2-päästöjen vähentämistalkoissa. Kategoriset määrälliset päästöjen vähentämisvaatimukset ovat mahdottomia suomalaiselle teollisuudelle.
Suomalainen teollisuus on virittänyt ilmastopäästöjen ja -säästöjen osuuden aivan viimeiseen piikkiin. Mikäli EU jääräpäisesti pitää kiinni yksipuolisista ilmastopoliittisista tavoitteistaan, se merkitsee lisää paperikoneiden alasajoja ja terästeollisuuden siirtymistä Suomesta rajojemme taakse. Työttömyys vain kasvaa ja maailman CO2-päästöt lisääntyvät.
On aika ottaa tosissaan teollisuuden hätähuudot. Viimeksi asian ilmaisi sivistyneesti UPM:n toimitusjohtaja, kun häneltä kysyttiin EU:n komission esittämistä uusista päästötavoitteista. Komissio esittää, että vuoteen 2030 mennessä hiilidioksidipäästöjen pitäisi olla 40 % pienemmät kuin päästölaskennan alkuvuonna 1990. UMP: n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kysyi, onko kukaan miettinyt, mitä nämä tavoitteet tarkoittavat kilpailukyvylle. Hänen mielestään teollisuuden kilpailukyky pitää ottaa juhlapuheista mukaan myös todelliseen politiikan tekoon.
Mikäli oikeasti halutaan ilmasto- ja muut ympäristönsuojelutavoitteet toteuttaa, on otettava aivan uusi kurssi. Puhdastuotanto vapautetaan jo nyt kaikista ympäristöperusteisista veroista ja maksuista. Mittariksi on otettava ominaispäästöt. Näin suomalainen teollisuus – paperin valmistuksesta teräkseen – voidaan vapauttaa ympäristöperusteisista veroista ja maksuista sekä muusta säätelystä.
Lisäksi on poistettava uusiutuvien energiatuotantojen päästömaksut ja velvoitteet silloin, kun ne käyttävät uusiutuvaa raaka-ainetta vähemmän kuin mitä kasvu on – kuten turve.
EU:n puolustettava omaa teollisuutta
EU:n on peruttava yksipuoliset ilmastosäännökset ja rajoitukset. EU:n on siirrettävä vetovastuu ilmastopolitiikasta maailman talouden kovimmalle ytimelle eli G20-maille. G20-maiden osuus maapallomme bkt:stä on 80 %, teollisuudesta 80 % ja ilmastopäästöistä yli 80 %.
Vain G20-maiden keskenään tekemillä, sitovilla päätöksillä voidaan saada ilmasto- ja ympäristöpäästöt kuriin niin, että turvataan kaikkien maiden yhdenvertainen kilpailukyky ja siinä sivussa pidetään suomalaisenkin teollisuusmoottorin tulpat kuivina.
Mikäli G20-maat eivät ota tätä vastuuta, on EU:n purettava kaikki yksipuoliset ilmastosäännöstönsä ja rajoitteensa.
Tällainen uusi – teollisuutemme pelastava – linjaus vaatii uudet teollisuutta puolustavat päättäjät. Tässä on taas yksi syy käydä vaaliuurnilla.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 2/2014 -lehdessä.
MATTI PUTKONEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Festariesiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille – brittiyleisö huusi innoissaan mukana
Glastonburyn festivaaleilla rap-esiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille ja toivoi Allahin nimissä Palestiinan vapautuvan. Pääministeri ja monet muut poliitikot ovat tuominneet vihapuheen. BBC myöntää rikkoneensa omia vihapuheen vastaisia ohjeitaan lähettäessään keikan suorana lähetyksenä. Rap-duon Yhdysvaltain kiertue peruuntuu, koska heidän viisuminsa peruutettiin.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.
Uusimmat

Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä laskenut

Aittakumpu: Maatalouden kriisi on vakava asia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää