KOMMENTTI | Voiko kelpo vihervasemmistolainen tunnustaa kuuluvansa liikkeeseen, jonka nimen väitetään olevan Jussi Halla-ahon kynästä? Tätä kiperää dilemmaa on pähkäilty kuluvana tiistaina.

Härdelli lähti käyntiin siitä, kun Yle Uutiset nosti tänään verkossa pääuutisekseen puheenjohtaja Li Anderssonin (vas.) huolen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) käyttämästä sanasta. Sipilän käyttämä ”vihervasemmisto”-termi sai Anderssonin mielenrauhan järkymään.

Andersson twiittasi: ”Todellinen rimanalitus pääministeriltä. Näin normalisoidaan äärioikeiston kielenkäyttöä.” Hän liitti mukaan viittauksen Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkijan Niko Hatakan kommentin, jonka mukaan termin ”jonka alkuperä on oikeistopopulistisessa viholliskuvastossa”.

Anderssonin äksykäs kommentti kummastutti verkkokeskustelijoita, sillä vasemmisto vihreiden ohella käyttää jatkuvasti ”punavihreä”-termiä, onpa ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäkikin (vas.) jopa kirjoittanut kirjan nimeltä Punavihreä sukupolvi. Samoin vihervasemmisto-sanaakin on viljelty monin paikoin, esimerkiksi vihervasemmiston omissa puoluelehdissä (1, 2).

Keskustelijat kummeksuivat, miten vihervasemmistolainen niin olennaisesti eroaa punavihreästä.

Yle yritti tiedustella Anderssonilta lisätietoa siitä, miksi toinen termi käy ja toinen ei, muttei saanut vastausta.

Mutta pian asiaan saatiin selvyyttä.

Vasemmistoliiton helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Veronika Honkasalon mukaan vihervasemmisto-sana on Jussi Halla-ahon (ps.) kehittämä ilmaus.

– Keskusta, please, Juha Sipilä etunenässä! ”Vihervasemmisto” on alunperin Halla-ahon lanseeraama termi, jota niin mieluusti äärioikeisto ja maahanmuuttovihamieliset voimat käyttävät haukkuessaan punavihreitä puolueita ja poliitikoita. Oppikaa nyt edes perusasiat, Honkasalo kirjoittaa.

Honkasalon kannanotto selventää osaltaan sitä, miksi yksi termi käy ja toinen ei. Selitys on sama kuin puoluelehti Kansan Uutisten vuoden takaisessa kiukuttelussa.

Vihervasemmisto ei käy päinsä, koska se on väärän ryhmittymän kehittämä termi. Mitään muuta selitystä ei ole eikä tule.

Mikäpäs siinä.

Lieneehän tuo ahdistavaa kuulua ryhmittymään, jonka nimen kuvittelee tulevan aatteelliselta päävastustajaltaan, vaikkakaan itse sanassa ei ole sitten minkäänlaista negatiivista leimaavuutta.

Ainakaan, jos sitä verrataan niihin termeihin, joilla vihervasemmisto ruoskii omia inhokkejaan.

Ja palataan lopuksi vielä kysymykseen siitä, kantaako vihervasemmisto todella lippua, jonka Halla-aho on neulonut?

Asiaa tiedusteltiin Halla-aholta hänen sivuillaan.

– Olen keksinyt myös Breivikin, Trumpin, Brexitin ja rasismin, kuului vastaus.

MATIAS TURKKILA