Helsingin valtuustoaloitteiden korkeaa hintaa arvostellut kunnallispoliitikko Belle Selene Xia (ps) on joutunut asiattoman arvosteluryöpyn kohteeksi. Vihreiden nuorten liitto­hallituksen jäsen Lilja Tamminen hyökkää Facebookissa poikkeuksellisen rajusti Xian kimppuun:

– Belle Xia on tietääkseni suomalaisen korkeakoulun kepulikonstein läpäissyt nolla, jolla ei ole mitään sanottavaa mihinkään. Hän on persujen rotupesutuote, Tamminen kommentoi.

Tamminen perustelee väitettään Taloussanomien taannoisella artikkelilla, jossa todettiin lunttaamisen olevan Kiinassa ”maan tapa”.

Lisäksi Tamminen toteaa:

– Kyse on eräästä hänen opiskelukaverikseen tunnustautuneen henkilön kommentista, jossa totesi Bellen seuraavan ns. kiinalaista opiskelutapaa. En pysty vahvistamaan väitettä.

Helsingin kaupungin varavaltuutettuna toimivalla 24-vuotiaalla Xialla on akateeminen loppututkinto ja hän tekee parhaillaan väitöskirjaa. Hän ei ole Tammisen syytöksistä hyvillään:

– Olen suorittanut opintoni melko nopeasti ja saanut vaihtelevia arvosanoja. Ymmärrän, että tämä herättää ihmisissä epäilystä. Todellisuudessa monet ovat suorittaneet tutkinnon TKK:lla nopeammin ja paremmalla arvosanalla kuin minä, esimerkiksi aviomieheni.

Vihreän kuntapoliitikon hyökkäävät kommentit aiheuttivat sosiaalisessa mediassa vastalauseryöpyn. Tamminen joutuikin pian puolustuskannalle:

– Koska kommenttini on aiheuttanut ilmeistä närkästystä langan lukijoissa täsmennän, ettei kyse ole mistään rasistisesta suhtautumisestani kiinalaisia kohtaan vaan käsitykseni liittyy Xiaan yksilönä.

Selittelyt eivät Xiaa tyydytä.

– Politiikassa muiden ehdokkaiden tai puolueiden mustamaalaaminen on yleisin tapa saada itselle ääniä. Kuitenkin Suomessa asuu fiksuja ihmisiä, joten annan tekojen puhua puolestaan.

Xialla on sanottavaa myös heille, jotka ovat kritisoineet hänen aktiivisuuttaan valtuustoaloitteiden teossa:

– Aloitteiden suhteen olen toiminut kuntalain mukaisesti. En ole hankkinut allekirjoitusta, koska haluaisin käyttää aikani sen sijaan kokouksiin osallistumiseen. Se, että olen nähnyt mitä yhteiskunnallisia muutoksia olen aloitteellani saanut aikaan riittää minulle.

Perussuomalainen Xia kertoo lähteneensä politiikkaan, koska halusi vaikuttaa asioihin.

– Olen tehnyt paljon poliittista työtä. Joka kerta kun otan selkeitä kannanottoja, ne jakavat ihmisiä. Poliittisena edustajana en voi ilmaista kaikkia mielipiteitäni, mutta tavalliset kansalaiset voivat. Otan kaikki palautteet vastaan.

[ Lisäys 13.10 klo 23:32: Lilja Tamminen on kommentoinut asiaa blogissaan. Hän pyytää anteeksi harkitsematonta kommenttiaan. ]

PS VERKKOTOIMITUS