KOMMENTTI | Vihreiden puoluehallitus on päättänyt lakkauttaa puoluelehti Vihreän Langan. Mitä tekijöitä on päätöksen taustalla?

”Vihreiden puoluehallitus on päättänyt 19.10. pitämässään kokouksessa, ettei Vihreät jatka Vihreä Lanka Oy:n rahoittamista nykyisen sopimuskauden päättyessä vuodenvaihteessa. Vihreät on Vihreän Langan suurin rahoittaja, ja päätös todennäköisesti johtaa lehden lakkauttamiseen”, kertoo vihreiden puolue kylmäkiskoisella tiedotteella.

Päätös on otettu vihreissä vastaan hämmentyneissä tunnelmissa.

Otteita vihreiden keskustelupalstalta:

”Todella surullinen juttu. Käytännössähän tässä erittäin tasokas vihreä journalismi vaihtunee puolueen tiedotukseksi ja yleiseksi viestinnäksi.”

”Viestintä voitti, journalismi hävisi.”

”Mitä ihmettä. Tuli ensimmäisenä mieleen onko aprillipäivän uutinen julkaistu reilusti etuajassa.”

”Ei! Ei! Ei hyvä! Kehno päätös ja kehno tiedote puolueelta. Tosi ikävää, että puoluehallitus ei näe lehden mahdollisuuksia ja merkitystä asioihin syventymisessä, analyysissä ja pitkäjänteisessä oppimisessa. Lyhytnäköistä touhua.”

Langan päätoimittaja-toimitusjohtaja Riikka Suomisen mukaan päätös kaventaa entisestään suomalaista journalismia.

– Vihreiden päätös lakkauttaa Vihreä Lanka heikentää vapaata tiedonvälitystä Suomessa, hän kirjoittaa.

Pettynyt Suominen muistuttaa, että Vihreä Lanka on yhtä vanha kuin vihreä liike ja vanhempi kuin Vihreä Liitto.

– Mutta mikään määrä minun harmiani ei pelasta Vihreää Lankaa. Puolueet saavat nykyään käyttää puoluetuen parhaaksi katsomallaan tavalla ja vihreiden puoluehallitus on päätynyt tähän ratkaisuun.

Suominen asettelee sanansa varoen, mutta sanojen merkitys on silti selkeä: ”Viestinnän ja journalismin välillä onkin oleellinen ero. Vihreän Lanka lähtee lukijoiden oikeudesta tietää. Journalismin asiakas ovat lukijat. Viestinnän asiakas on lähettäjä. Niinpä ne tahot, joilla on rahaa, saavat sanomansa entistä paremmin julki. Lukijat saavat kuulla niiden viestejä.”

Sama suomeksi: vihreät ei ole kiinnostunut itsenäisestä lehdestä, johon puoluekoneistolla on heikko päätäntävalta. Puolue haluaa mieluummin käyttää rahansa sataprosenttisesti kontrolloituun viestintään.

Lankaa aiemmin päätoimittanut Juha Honkonen pitää lopettamispäätöstä ”todella typeränä”.

Honkonen joutui omalla päätoimittajakaudellaan vakaviin ristiriitoihin silloisen puheenjohtaja Ville Niinistön kanssa. Hän kommentoi asiaa ESS:ssä 2016:

– Monta kertaa Niinistö soitti vihaisena ja moitti ties mitä juttuamme. Tekstiviesteilläkin hän pommitti. Niinistö tuli mieleeni, kun Suomen Kuvalehti uutisoi Sipilän viesteistä Ylen toimitukseen. Niiden jälkeen on oli hieman huvittavaa lukea, kuinka Sipilän pitäisi Niinistön mukaan puolustaa median riippumattomuutta. ”Pääministerin toiminta kaventaa suomalaisen avoimen keskustelun merkitystä ja median roolia”, Niinistö sanoi Lännen Medialle. Ehkä hänen pitäisi katsoa ensin peiliin, Honkonen summasi.

Honkosen aiemmat kommentit sekä tänään uutisoitu rahoituksen lakkauttaminen vihjaavat, että itsenäistä asemaansa korostanut lehti ei ole toiminut puolueen edellyttämällä tavalla.

Lisäksi lehden verkkotavoittavuus on jäänyt varsin vaatimattomaksi. Lehden verkkoversion some-tykkäys- ja jakomäärät eivät ole lähelläkään muiden puoluelehtien vastaavia lukuja.

Lopetuspäätökseen lienee vaikuttanut myös Yle Uutisten ja Helsingin Sanomien nykyinen toimituspolitiikka. Molemmat toistavat kritiikittä vihreiden politiikkaa. Osa toimittajista toimii suoranaisina puolue-aktivisteina.

Vihreä Lanka perustettiin vuonna 1983 alunperin vihreän eduskuntaryhmän tiedotuslehdeksi. Vuonna 1988 sen julkaisijaksi tuli Vihreä Lanka -osakeyhtiö. Lehden päätoimittajina ovat toimineet esimerkiksi nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), nykyinen työministeri Timo Harakka (sd.) ja vuoden vaihteessa väistyvä Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström.

SUOMEN UUTISET