

Vihreä Lanka
Vihreät lakkauttaa puoluelehtensä, mutta mistä päätös johtui?
KOMMENTTI | Vihreiden puoluehallitus on päättänyt lakkauttaa puoluelehti Vihreän Langan. Mitä tekijöitä on päätöksen taustalla?
”Vihreiden puoluehallitus on päättänyt 19.10. pitämässään kokouksessa, ettei Vihreät jatka Vihreä Lanka Oy:n rahoittamista nykyisen sopimuskauden päättyessä vuodenvaihteessa. Vihreät on Vihreän Langan suurin rahoittaja, ja päätös todennäköisesti johtaa lehden lakkauttamiseen”, kertoo vihreiden puolue kylmäkiskoisella tiedotteella.
Päätös on otettu vihreissä vastaan hämmentyneissä tunnelmissa.
Otteita vihreiden keskustelupalstalta:
”Todella surullinen juttu. Käytännössähän tässä erittäin tasokas vihreä journalismi vaihtunee puolueen tiedotukseksi ja yleiseksi viestinnäksi.”
”Viestintä voitti, journalismi hävisi.”
”Mitä ihmettä. Tuli ensimmäisenä mieleen onko aprillipäivän uutinen julkaistu reilusti etuajassa.”
”Ei! Ei! Ei hyvä! Kehno päätös ja kehno tiedote puolueelta. Tosi ikävää, että puoluehallitus ei näe lehden mahdollisuuksia ja merkitystä asioihin syventymisessä, analyysissä ja pitkäjänteisessä oppimisessa. Lyhytnäköistä touhua.”
Langan päätoimittaja-toimitusjohtaja Riikka Suomisen mukaan päätös kaventaa entisestään suomalaista journalismia.
– Vihreiden päätös lakkauttaa Vihreä Lanka heikentää vapaata tiedonvälitystä Suomessa, hän kirjoittaa.
Pettynyt Suominen muistuttaa, että Vihreä Lanka on yhtä vanha kuin vihreä liike ja vanhempi kuin Vihreä Liitto.
– Mutta mikään määrä minun harmiani ei pelasta Vihreää Lankaa. Puolueet saavat nykyään käyttää puoluetuen parhaaksi katsomallaan tavalla ja vihreiden puoluehallitus on päätynyt tähän ratkaisuun.
Suominen asettelee sanansa varoen, mutta sanojen merkitys on silti selkeä: ”Viestinnän ja journalismin välillä onkin oleellinen ero. Vihreän Lanka lähtee lukijoiden oikeudesta tietää. Journalismin asiakas ovat lukijat. Viestinnän asiakas on lähettäjä. Niinpä ne tahot, joilla on rahaa, saavat sanomansa entistä paremmin julki. Lukijat saavat kuulla niiden viestejä.”
Sama suomeksi: vihreät ei ole kiinnostunut itsenäisestä lehdestä, johon puoluekoneistolla on heikko päätäntävalta. Puolue haluaa mieluummin käyttää rahansa sataprosenttisesti kontrolloituun viestintään.
Lankaa aiemmin päätoimittanut Juha Honkonen pitää lopettamispäätöstä ”todella typeränä”.
Edessä on toiset päätoimittamani lehden hautajaiset vuoden sisään. Todella typerä päätös vihreiltä. #vihrealanka https://t.co/uHEsAY5FP9
— Juha Honkonen (@juhahonkonen) October 23, 2019
Honkonen joutui omalla päätoimittajakaudellaan vakaviin ristiriitoihin silloisen puheenjohtaja Ville Niinistön kanssa. Hän kommentoi asiaa ESS:ssä 2016:
– Monta kertaa Niinistö soitti vihaisena ja moitti ties mitä juttuamme. Tekstiviesteilläkin hän pommitti. Niinistö tuli mieleeni, kun Suomen Kuvalehti uutisoi Sipilän viesteistä Ylen toimitukseen. Niiden jälkeen on oli hieman huvittavaa lukea, kuinka Sipilän pitäisi Niinistön mukaan puolustaa median riippumattomuutta. ”Pääministerin toiminta kaventaa suomalaisen avoimen keskustelun merkitystä ja median roolia”, Niinistö sanoi Lännen Medialle. Ehkä hänen pitäisi katsoa ensin peiliin, Honkonen summasi.
Honkosen aiemmat kommentit sekä tänään uutisoitu rahoituksen lakkauttaminen vihjaavat, että itsenäistä asemaansa korostanut lehti ei ole toiminut puolueen edellyttämällä tavalla.
Lisäksi lehden verkkotavoittavuus on jäänyt varsin vaatimattomaksi. Lehden verkkoversion some-tykkäys- ja jakomäärät eivät ole lähelläkään muiden puoluelehtien vastaavia lukuja.
Lopetuspäätökseen lienee vaikuttanut myös Yle Uutisten ja Helsingin Sanomien nykyinen toimituspolitiikka. Molemmat toistavat kritiikittä vihreiden politiikkaa. Osa toimittajista toimii suoranaisina puolue-aktivisteina.
Vihreä Lanka perustettiin vuonna 1983 alunperin vihreän eduskuntaryhmän tiedotuslehdeksi. Vuonna 1988 sen julkaisijaksi tuli Vihreä Lanka -osakeyhtiö. Lehden päätoimittajina ovat toimineet esimerkiksi nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), nykyinen työministeri Timo Harakka (sd.) ja vuoden vaihteessa väistyvä Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreiden puoluejohto määräsi: Eduskuntavaaliehdokkailta suut tukkoon maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista

Eero Paloheimo vihreistä: massamuuton puolustaminen oli täydellistä typeryyttä

Touko Aalto ei enää nouse
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.