

LEHTIKUVA
Virolainen Irja haluaisi kaksoiskansalaisuuden: Somalina tämä olisi helpompaa
Kansalaisuuden hakeminen ei ole yksinkertaista. Valtava paperiviidakko ja hulppea maksu pelästyttivät virolaisen Irjan.
– Minulle sanottiin TE-toimistossa, että jos olisin somali, tämä olisi helpompaa, Irja ihmettelee.
Tästä on kulunut nyt kymmenen vuotta. Sen ajan Irja on asunut Suomessa, viron kansalaisena. Viime vuoden lopulla Irja oli aikeissa hakea kaksoiskansalaisuutta, mutta nähtyään paperiviidakon, hän luopui ajatuksesta.
– Olisi pitänyt selvittää jokainen rajan ylitys viimeksi kuluneiden viiden vuoden ajalta. Se ei ole mitenkään mahdollista, koska käyn Ruotsin puolella pari kertaa viikossa. Virossa käyn myös hyvin usein.
Irja asuu Lapissa, Äkäsjoensuussa avopuolisonsa kanssa. Irja uskoo, että jos hän olisi naimisissa, kansalaisuuden hakeminen olisi helpompaa.
– Vaikka omassa lähipiirissä onkin menty naimisiin ensin ja erottu heti kansalaisuuden myöntämisen jälkeen, niin itse en aio tehdä niin.
Olisi hakenut kansanedustajaksi
Kaksoiskansalaisuus tuli mahdolliseksi Suomessa vuonna 2003. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö saa pitää aiemman kansalaisuuden, vaikka suomen kansalaisuus myönnettäisiin.
Irja olisi halunnut kaksoiskansalaisuuden muun muassa politiikan takia. Ilman kansalaisuutta ei voi hakea kansanedustajaehdokkaaksi. Hän on tällä hetkellä Kolarin Perussuomalaisten puheenjohtaja.
Byrokraattisen viidakon lisäksi Irja jätti hakemuksen lähettämättä taloudellisista syistä, sillä se maksaa verkossa tehtynä 350 euroa. Summaa ei saa takaisin, vaikka kansalaisuutta ei myönnettäisi. Hakeminen vaatii myös 100 euron suomen kielen tutkinnon suorittamisen.
– Olen ollut noin vuoden työtön, joten tuollainen rahasumma olisi aika kova pala hukattavaksi. Olen kuitenkin tehnyt töitä muuten koko ajan täällä asuessani. Tuntuu, että jos edustaisin jotain muuta maata, saisin kansalaisuuden helpommin ja sosiaaliviraston kustantamana, hän sanoo.
Avioliitto vaikuttaa
hakemisen edellytyksiin
Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikön ylitarkastaja Eero Paanajärvi kertoo, että avioliitto vaikuttaa kansalaisuuden hakemisessa ainoastaan siihen, kuinka kauan Suomessa on pitänyt asua.
– Jos on avioliitossa Suomen kansalaisen kanssa, niin viiden vuoden sijaan täällä on pitänyt asua neljä vuotta yhtäjaksoisesti. Matkaselvitykset ja tarvittavat muut selvitykset vaaditaan kaikilta hakijoilta, huolimatta suomalaisesta avio- tai avopuolisosta.
Paanajärvi sanoo myös, että jos rajanylityksiä on paljon, selvitykseksi riittää esimerkiksi kopiot hakijan passin niistä sivuista, joissa on matkojen leimat. Ruotsin rajan ylittämisestä ei tule merkintää.
– On myös tapauskohtaisesti hyväksytty, että hakemisen yhteydessä mainitaan pelkästään niin, että rajan ylityksiä on ollut paljon ja selvitetään vain matkojen kohde, kestot ja niiden tarkoitus. On ymmärrettävää, että kaikkia sellaisia matkoja ei voi muistaa, jos niistä ei ole esimerkiksi jäänyt merkintää passiin.
Pakolainen saa
kansalaisuuden helpommin
Jos Suomeen tuleva on muuttanut tänne työn tai parisuhteen takia, hänen on täytynyt asua täällä yhtäjaksoisesti viisi vuotta tai yhteensä seitsemän vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen ennen kun kansalaisuutta voidaan myöntää.
Pakolainen on eri asemassa, sillä heidän kohdalla riittää neljä vuotta yhtäjaksoista asumista tai yhteensä kuusi vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen. Kummassakin tapauksessa viimeiset kaksi vuotta on täytynyt asua Suomessa yhtäjaksoisesti.
Immonen: Kansalaiseksi haluaville testi
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mielestä Suomen kansalaisuus ei saisi olla itsestäänselvyys, sen pitäisi pikemminkin olla palkinto onnistuneesta kotouttamisesta.
– Mielestäni kansalaisuutta voisi hakea vasta, kun on asunut Suomessa 8–10 vuotta, hän sanoo.
Immosen mielestä hakemiseen liittyvää turhaa byrokratiaa voisi kuitenkin helposti yksinkertaistaa.
– Kansalaisuustestillä voisi selvittää tärkeimmät seikat. Ovatko esimerkiksi kielitaito ja yhteiskunnallinen osaaminen riittävällä tasolla. Tärkeää on myös, että henkilö pystyy vastaamaan itsestään taloudellisesti sekä sitoutumaan asumiseen maassa maan tavalla.
Liian liberaalia politiikkaa
Maahanmuuttopolitiikan suhteen Immonen kannattaa nykyistä tiukempaa linjausta.
– Nyt se on turhan liberaali. Esimerkiksi perheyhdistämistä ja turvapaikanhakumenettelyä olisi syytä järkeistää vastamaan kansallista etuamme. Toivottavasti hallitus ryhtyy nyt toimeen.
Immonen on kuullut, että tietyn ryhmän edustajat saavat kansalaisuuden helpommin kuin muut.
– En kuitenkaan ole varma, pitääkö tämä paikkaansa. Jos näin on, niin se ei sovi ainakaan minun käsitykseeni ihmisten välisestä tasa-arvosta. Asiaa on syytä selvittää tällä vaalikaudella.
Artikkeli on julkaistu Perussuomalainen/Naiset -liitteessä.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää