Eduskunnan sivistysvaliokunta järjesti eilen julkisen asiantuntijakuulemisen kansalaisaloitteesta Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Valiokuntien julkiset kuulemistilaisuudet ovat avoimia kansanedustajille ja eduskunnassa työskenteleville henkilöille. Tällä kertaa ilmoitusta kuulemistilaisuudesta ei sivistysvaliokunnalta eduskunnalle kuitenkaan tullut. Mainintaa tilaisuudesta ei ollut myöskään eduskunnan sisäisessä tietokannassa.

– Kun kysymyksessä on vielä kansalaisaloite ja yhteiskunnallisesti näin mielenkiintoinen ja merkittäväkin aihe, ei tällaista tiedottamista voi hyvällä tahdollakaan ymmärtää, vaikka kyseisessä valiokunnassa kuulemma pientä henkilöstövajausta sairauslomien vuoksi onkin, perussuomalaisten kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen paheksuu ja huomauttaa, että valiokunnat ovat juuri niitä keskeisiä tahoja, joissa valtaa käytetään.

– Lakiesitysten ja muiden asioiden käsittelyssä valiokunnissa tehtävät päätökset ovat ydinasemassa. Valiokuntakannat taasen syntyvät asiantuntijoiden kuulemisten kautta, joten ei ole ollenkaan samantekevää, ketä valiokunta kuulee ja mitä kuulemisessa lausutaan. Erityisen perusteltuja julkiset kuulemiset ovat nimenomaan kansalaisaloitteita käsiteltäessä.

Kaukana julkisesta kuulemisesta

Myös tiedottaminen tilaisuudesta eduskunnan ulkopuolelle mietityttää Virtasta.

– Tällä kertaa ei oikein kyllä voi puhua julkisesta kuulemisesta. Vaikka tilaisuutta pystyikin seuraamaan suorana verkkolähetyksenä ja jälkeenpäin katsomaan videotallenteelta, ei siitäkään tiedottaminen ollut kehuttavaa.

– Ei kai vaan tämän tilaisuuden huomiotta jättäminen tai suoranainen pimittäminen ollut tarkoituksellista, kun kysymyksessä on suomalaisen demokratian nykyaikaistamiseen ja suomalaisten valtarakenteiden tosiasialliseen kyseenalaistamiseen tähtäävä kansalaisaloite? Virtanen kysyy.

PS VERKKOTOIMITUS