

LEHTIKUVA
VM:n ex-ylijohtaja Nyberg: Jos talouskasvu ja hyvinvointi eivät kuulu euron hyötyihin, kannattaisi selvittää, mitä muita hyötyjä siitä on
Valtionvarainministeriön entinen rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja, VTT Peter Nyberg kertoo Brysselin Koneen haastattelussa mielipiteensä EU:n elvytysvälineestä.
Hänen mukaansa elvytysväline voi olla merkki poliittisen solidaarisuuden osoituksesta, mutta se ei ole välttämätön koronaseuraamusten hoidolle.
– Se ei ole myöskään riittävä edes euromaiden ongelmallisten maiden talouspulmien ratkaisemiseksi. Se edistää melko tehokkaasti EU:n marssia kohti keskitettyä finanssipoliitiikkaa kansallisten parlamenttien kustannuksella, hän sanoo haastattelun aluksi.
Nyberg sanoo, myös, että voimme arvata, että jos lainoilla rahoitaetaan raskaasti velkaantuneita maita, on kysymys lahjasta.
Suomen osuus tulisi olemaan noin 13 miljardia.
– Puhdas arvaus on, että takaisin tulisi kahdeksan miljardia. Nettomääräisesti Suomi maksaisi vähintään viisi miljardia. Epäilen suuresti, että vientimme nousisi sen verran. Lisäksi se olisi vientiä, josta itse maksamme.
Elvytyksen kohteina ovat maat, jotka eivät ole Suomen pääasiallisia vientikohteita. Pakettiin myönteisesti suhtautuvalle Saksalle esimerkiksi Italia on tärkeä vientimaa. Saksan vientiyritysten laariin tulee suoraa hyötyä elvytyskohdemaista.
Nybergin mukaan myös Ranska hyötyy, sillä sen pankeilla on suuret vastuut Portugalissa, Kreikassa ja Espanjassa. Ranskalla on myös erittäin paljon Italian lainoja.
Nybergin mukaan Suomella on tässä paketissa jonkinsorttisia ei-taloudellisia tavoitteita.
– Tässä saattaa olla pikemminkin kysymys jonkinlaisesta paikan lunastamisesta EU:n lounaspyödissä.
Kyse ei ole koronasta vaan komission toimivallan laajentamisesta
Nyberg sanoo myös, että korona ei ole edes ohi. Korona on lähinnä poliittinen syy.
–Kaikki ovat huolilssaan. Italia rähjää kunnolla, ettei sitä auteta. Käytännössä kyse on muusta kuin koronasta. Suuri syy siihen, että tähän mennään on se, että komissio näkee oivan tilaisuuden laajentaa toimivaltaansa. Sillä rakennettaisiin kauan toivottua finanssipolitiikkaa, hän sanoo.
Hänen mukaansa siinä vaiheessa kun rahoja pitää maksaa takaisin sanottaisiin, että EU maksaisi, jos vain saisi verotusoikeuden.
Valuvikainen euro
Nyberg muistuttaa, että euro syntyi valuvikojen kanssa.
– Viat eivät ole menneet mihinkään. Nyt niille pyritään löytämään korjausta.
– Niin kauan, kun maalla ei ole omaa valuutaa, sen pitää olla ketterä ja joustava kotimaisilla markkinoilla. Tämä on se varsinainen valuvika, mikä eurossa on. Kaikki maat eivät siihen siihen pysty, hän selventää.
Nyberg sanoo, että on mahdollista, että Italia eroaa eurosta.
–Italialla on samanlainen ongelma kuin Suomella. Kasvua ei ole ja velkaa hirveästi.
Kannataako siis Suomen olla eurossa?
Nybergin mukaan kannattaa vakavasti miettiä ja olisi hyvä selostaa, minkälaisia muita hyötyjä on eurosta on, jollei talouskavu ja hyvinvointi kuulu niihin.
Se kuinka kalliiksi eroaminen tulisi Suomelle on kysymys, josta ei ymmärrettävistä syistä ole juuri keskusteltu.
Moni ekonomisti ei puhu siitä julkisesti. Yksittäiselle ekonomistille on vaikeaa sanoa jotain, joka ei ole hänen työnantajansa kanssa linjassa.
– Pieni ryhmä ekonomisteja teki selvityksen. Halvimmillaan ero olisi 10 miljardia ja kalleimmillaan se johtaisi poliittisiin kostotoimiin euromaiden kohdalla.
Nyberg sanoo, että euroero saattasi tuottaa plussaa Suomelle muutaman vuoden päästä erosta. Se edellyttäisi, että oma valuutta joustaisi ja vienti vetäisi. Hänen mukaansa euroerosta hyötyisivät Suomen lisäksi Italia, Kreikka, Espanja ja Portugali je ehkä Irlanti sekä Ranska.
Kuuntele Brysselin kone täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää