Wall Street Journal ruotii synkästi Kreikan tilannetta pääkirjoituksessaan. Lehden mukaan euromaat eivät saa koskaan rahojaan takaisin Kreikasta.

Lehden mukaan lisälainan myöntäminen oli odotettua ja varsin helppoa, mutta rahojen takaisin saaminen ei. Lehti muistuttaa Kreikan valtionvelan nousseen 157 prosenttiin bruttokansantuotteesta viime vuoden loppuun mennessä. Budjettivaje huiteli viime vuonna 10 prosentissa. Työttömyys oli 26,8 prosentissa, talous kutistui viitenä vuotena peräkkäin ja tänäkin vuonna se kutistuu arviolta 4,4 prosenttia.
– Kaikki tämä alleviivaa sitä, mikä selviää hitaasti myös Brysselin ja Frankfurtin päättäjille: Kreikka ei koskaan maksa takaisin rahoja, jotka sille on annettu, jotta se ”pelastuisi”. Nykyinen keskustelu siitä, onko Kreikka leikannut tarpeeksi kulujaan ja nostanut verojaan ansaitakseen seuraavan maksuerän, on sivuseikka: jos Kreikka erotetaan tai eroaa eurosta, euroalueen luotottajat jäävät vaille rahojaan. Sekä saksalaiset että kreikkalaiset tietävät tämän, lehti toteaa.
Molemmat tietävät myös, että Kreikan velkatilanne on huomattavasti pahempi nyt kuin silloin, kun pelastaminen alkoi – jolloin velkaa oli vain 129 prosenttia BKT:sta.
– Puhe Kreikan velkakestävyydestä on enää pelkkä vitsi, WSJ sivaltaa.

Veli-Pekka Leskelä