Ruotsidemokraattien vaalimenstys oli ruotsalaisille konsensuspuolueille kova paikka. Muissa Pohjoismaissa kansalaisten vaaleissa osoittama tahdonilmaus on otettu vastaan pienemmällä mölyllä, mutta kovin monen globalisaatioon ihastuneen mieltä hiertää edelleen ajatus siitä, että poliittikkojen ensisijainen lojaliteetti voisi oma maa ja sen kansalaiset. Ylen ruotsinkielisen Spotlight -toimituksen tiistaina julkaisemassa puolituntisessa dokumentissa puidaan kansallismielisten puolueiden tavoitteita.

Ohjelmassa haastateltu useita kansallismielisiä poliitikkoja, Suomesta Jussi Halla-ahoa (ps.) sekä Sebastian Tynkkystä (ps.).

Tynkkynen kommentoi ohjelmaa Suomen Uutisille.

– Ohjelma kertoo siitä, että erilaiset kansallismieliset voimat tekevät jatkossa entistä voimakkaammin yhteistyötä. Tämä luo paremmat edellytykset tehdä yhteistyötä muun muassa tulevissa eurovaaleissa ja vastustaa EU:n federalismia – siis liittovaltiokehitystä, Tynkkynen arvioi.

– Dokumentti kuvasi hyvin sitä, että Euroopassa alkaa olla puolueita, jotka eivät enää välitä siitä, mitä perinteinen poliittinen eliitti tai media heistä ajattelee. Kansallismielisyys ja oman maan itsemääŕäämisoikeus ovat näiden puolueiden kannattajille tärkeämpiä kuin mediamielikuva.

– Ohjelmassa oli huonoa se. että yritetiin maalata sellaista mielikuvaa, että kansallismielinen politiikka olisi jollain tavoin Euroopalle tuhoisaa. Tämä ei pidä paikkansa. Tähtäämme sopuisaan yhteiskuntaan. Mutta emme halua, että kansallisvaltiota määräillään ulkoa käsin.

Katso ohjelma Yle Areenasta >

SUOMEN UUTISET