

MATTI MATIKAINEN
Yrittäjä hukkuu sääntelyyn ja velvoitteisiin
Kirvesmies ja entinen yrittäjä Jari Ronkainen vaatii korjauksia yrittäjien aseman parantamiseksi. Hollolassa asuvan Ronkaisen mielestä yrittäjillä on liikaa velvoitteita ja työllistäminen on tehty kannattamattomaksi. Mies kokeilisi Viron mallia Suomessa, jonka kannalla on myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.
Ronkaisen yrittäjän taival alkoi rakennusalalla vuonna 2005 hänen isänsä kyljessä, jolloin hän sai oppia yritystoiminnan pyörittämistä. Firman toiminta lähti hyvin liikkeelle, mutta vuonna 2014 taantuman takia työt vähenivät olemattomiin ja yritys ajautui konkurssiin. Yhdeksän vuotta opetti mitä on yrittäjän arki.
– Yrittäminen on tehty hankalaksi Suomessa, sillä siihen liittyy niin paljon ylimääräistä työtä aiheuttavia velvoitteita. Lisäksi työllistäminen on tehty todella kalliiksi ja hankalaksi. Pienyrittäjien toimintaedellytykset ovat hankalat, jonka takia työpaikkoja katoaa, Ronkainen sanoo.
Pienyrityksille tuupattu lisää velvoitteita
Ronkainen muistuttaa, että yli 70 prosenttia työssäkäyvästä väestöstä on pienten ja keskisuurten yritysten palveluksessa. Pienyrityksille on Ronkaisen mukaan tuupattu jatkuvasti lisää velvoitteita valtion sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöiden suunnalta.
– Jos pk-yritykset eivät yhä lisääntyneiden velvoitteiden takia pysty työllistämään, niin työttömyys pahenee. Erityisesti säännöstelypuolta tulisi keventää, mutta edelliset hallitukset eivät ole asiaa millään tavalla helpottaneet. Vakuutusyhtiöt kurittavat yrittäjiä suurilla maksuilla ja esimerkiksi rakennusalan yrittäjä joutuu pähkäilemään yötä myöten lupakorttiviidakon kanssa, Ronkainen tietää.
Tukipolitiikalle selvät pelisäännöt
Pienyrittäjien vero- ja vakuutustaakkaa on Ronkaisen mielestä kevennettävä ja helpotettava uusien työpaikkojen luomisesta koituvia kustannuksia. Hän korjaisi myös suurten yritysten tukipolitiikkaa.
– Valtion tukemille suurille yrityksille pitäisi saada pykälä, jonka mukaan niiden pitäisi investoida Suomeen ja maksaa tukensa takaisin mikäli ne irtisanovat väkeä ja siirtävät tuotantoaan muihin maihin.
Viron malli on Ronkaisen mielestä kokeilemisen arvoinen Suomessa.
– Virossa yritykseen jätetystä tuloksesta ei makseta yhtiöveroa. Veroa peritään vasta, jos omistajat nostavat tulosta ulos. Näin yrittäjä pystyy käyttämään varoja yrityksen kasvattamiseen, työllistämiseen ja voiton tuottamiseen, Ronkainen toteaa.
Tukea tarvitaan vaikeina päivinä
Ronkainen pitää itseään onnekkaana konkurssin jälkeen, sillä hän pääsi heti töihin vieraan palvelukseen huolto- ja rakennusalalle.
– Olisin jäänyt pelkän Kelan päivärahan varaan ja sillä ei yksistään pärjää. Yrittäjän pitäisi saada nykyistä helpommin tukea, jos joutuu lopettamaan yritystoiminnan tai sairastuu, Ronkainen kertoo.
Ronkainen on perusuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja sekä kansanedustajaehdokas. Hänen mielestä yrittäjänä oleminen vaatii oman luonteensa.
– Yrittäjällä pitää olla uskallusta ja hänen tulee varautua siihen, että saattaa käydä huonosti. Ahkeruutta tarvitaan eli kahdeksan tunnin työpäivä ei riitä. Palkka ei ole välttämättä työmiehen palkkaa suurempi. Hyvää yrittäjänä on kun pääsee toteuttamaan itseään ja ei tarvise tanssia kenenkään pillin mukaan. Tietenkin itse vastaa oikeista ja myös vääristä päätöksistä, Ronkainen kertoo.
Viron mallille kannatusta
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus on Ronkaisen kanssa samaa mieltä siitä, että Viron mallia kannattaisi hyödyntää myös Suomessa.
– Se helpottaisi työllistämistä ja kannustaisi investointeihin. Mallin vaikutuksia Suomeen pitää selvittää tulevalla hallituskaudella, Järventaus peräänkuuluttaa.
Suomi on yksi maailman kireimmistä verottajista, joten Järventauksen mukaan verotukseen sisältyy iso haaste.
– Julkisia menoja pitäisi saada vähennettyä, jotta voitaisiin keventää verotusta. Tällöin voitaisiin laskea esimerkiksi yrittäjän verotusta, jos hän pystyisi työllistämään ihmisiä, Järventaus sanoo.
Yrittäjän sosiaaliturvaa parannettava
Yrittäjillä on Järventaukseen vielä liian paljon sivukuluja työntekijöiden palkkaamiseen. Lisäksi yrittäjän pitäisi päästä nykyistä paremmin toimeentulotuen ja asumistuen piiriin, jos tilanne niin vaatii.
– Usein virkamiehet ja hallinto eivät osaa arvioida yrittäjän tuloa oikein, jolloin yrittäjä voi jäädä vaille hänelle kuuluvaa tukea. Parannusta on tullut siinä, että toiminimellä toiminut yrittäjä saa saman velkajärjestelyn kuin yksityishenkilö. Velkajärjestelyyn pääsy on tärkeä mahdollisuus uuteen alkuun, Järventaus toteaa.
Järventaus korostaa, että yrittäjien aseman parantamisessa riittää vielä tehtävää. Korjauslistalla ovat verotuksen keventämisen, työllistämisen helpottamisen ja liiallisen sääntelyn vähentämisen lisäksi mm. sairaan lapsen hoitokustannusten verovähennysoikeuden saaminen yrittäjille.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää