Perussuomalaisten Jari Ronkainen nousi 4 423 äänellä eduskuntaan Hämeen vaalipiiriin kuuluvasta Hollolasta. Tuore kansanedustaja odottaa innoissaan uutta työtä.

– Fiilikset ovat katossa! Viime kerralla jäin eduskuntavaaleissa rannalle, mutta nyt minun tukenani oli kunnon organisaatio. Esitän nöyrän kiitoksen kaikille äänestäjille, kampanja- ja kenttäpäällikölle sekä tukijoukoille, Ronkainen kiittää.

Maahanmuuttopolitiikka uusiksi

Eduskunnassa Ronkainen aikoo panna maahanmuuttopolitiikan uuteen tarkasteluun.

– Maahanmuuttopolitiikka pitää saada järkeville raiteille. Kiintiöpakolaisjärjestelmä vaatii korjaamista, sillä Suomen talous ei kestä sitä tällä hetkellä. Meillä on kiintiöihin liittyviä kansainvälisiä sopimuksia, mutta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa, Ronkainen sanoo.

Maahanmuuttoa ei voi perustella Ronkaisen mielestä ns. työvoimapulalla, sillä Suomessa on kohta lähes puoli miljoonaa työtöntä. Lisäksi tarveharkintaa voidaan käyttää, jos jollekin alalle kaivataan erityisosaajia.

Pienyrittäjät ahdingossa

Ronkainen on koulutukseltaan kirvesmies. Hän oli rakennusalan yrittäjänä vuodesta 2005 vuoteen 2014 saakka, jolloin yritys ajautui konkurssiin taantuman takia. Omien kokemusten vuoksi hän haluaa saada aikaan helpotusta pienyrittäjien ahdinkoon.

– Itse tiedän millaista pienyrittäjän arki on ja sen vuoksi turha byrokratia ja sääntelyä pitää saada pois yrittäjien niskasta. Työväen palkkaamista tulee helpottaa esimerkiksi alv:n alentamisella. Mikäli otamme Viron-mallin käyttöön, niin saamme kannustettua yrityksiä kasvun tielle.

Rahan riitettävä elämiseen

Konkurssin jälkeen Ronkainen on työskennellyt toisen palveluksessa huolto- ja rakennusalalla. Uutta pestiä hän arvioi erittäin työteliääksi.

– Se on varmaan rankka luottamustehtävä äänestäjiltä, mutta mielenkiintoinen ja opettavainen. Haasteita pitää ottaa vastaan. Maahanmuutto- ja yritysteemojen lisäksi haluan parantaa eläkeläisten ja lapsiperheiden asemaa, jotta heidän rahat saadaan riittämään elämiseen, Ronkainen painottaa.

MIKA RINNE