

LEHTIKUVA
17 vuotta ilman reaalista talouskasvua – arvostetaanko Suomessa duunareita ja pienyrittäjiä?
Suomi on yrittänyt selvitä eteenpäin maailman myrskyissä jo seitsemäntoista vuotta ilman reaalista talouskasvua, ja nyt alkaa pikku hiljaa olemaan aika viimein tehdä asialle jotain. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ja Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo keskustelevat työstä, veroista, duunarien ja työn arvostuksesta sekä Suomen tilasta.
Arvostetaanko Suomessa tällä hetkellä oikeasti duunareita ja työntekoa? Onko Suomen politiikka viime vuosien aikana vinoutunut, kun on jatkuvasti vain mietitty, mihin julkisen sektorin hakkeisiin voitaisiin laittaa lisää veronmaksajien rahaa? Mitä vaikutuksia tällä on ollut suomalaisten hyvinvointiin ja suomalaisille duunareille sekä yrittäjille? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Suomen Uutisten studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom ja Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo.
Työn tekemisen arvostus on laskenut
Bergbomin mukaan suomalaiset duunarit painavat hiki hatussa päivästä toiseen duunia ja maksavat järjettömiä veroja. Mitä sitten tapahtuu? Valtio vain ylivelkaantuu ja sitten aletaan sopeuttamaan.
– Monelle duunarillekin herää kysymys, mihin heidän verorahansa oikein menevät ja arvostaako kukaan heidän päivittäin tekemäänsä työtä, toteaa Bergbom.
– Sanoisin, että niin duunarin arvostus kuin oikeastaan yleensä työn tekemisen arvostus on laskenut. Enemmän katsotaan sitä, mihin tukeen tai muihin palveluihin ollaan oikeutettuja, mutta ei arvosteta sitä, millä ne palvelut rahoitetaan ja mistä se raha tulee, Ohvo sanoo ja jatkaa:
– Erikseen täytyy korostaa vielä sitä, että koulutusta ja korkeakoulutusta on tiettyyn pisteeseen lisättävä, mutta pelkillä filosofian maistereilla ei Suomen suuntaa käännetä, vaan katse pitäisi kääntää nimenomaan toisen asteen koulutuksen suuntaan.
Duunari on vasemmistolle keppihevonen
Duunaritaustaisella kansanedustaja Miko Bergbomilla on itsellään eduskuntaan nousunsa jälkeen konkreettisia kokemuksia duunarien arvostuksen puutteesta. Hänen mielestään oli erikoista huomata, että arvostelu tuli nimenomaan vasemmistososialistien suunnalta. Vasemmiston asenne mediassa oli vähän sellainen, että kun Bergbom kerran on vain tavallinen raksamies ja koulutukseltaan pintakäsittelijä-maalari, niin hänellä ei pitäisi olla mitään asiaa politiikkaan.
– Joskus minusta tuntuu siltä, että vasemmistolaisille on äärimmäisen tärkeää käyttää suomalaista duunaria keppihevosena ja ikään kuin sanoa, että olemme teidän puolellanne. Mutta auta armias, jos lähdet mukaan politiikkaan etkä jaa heidän näkemyksiään, niin oletkin täysi nolla eikä sinulla ole minkäänlaista arvoa, Bergbom pohtii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työn arvostus Niko Ohvo veronmaksajien rahat korkeakoulutus sopeuttamistoimet Miko Bergbom duunarit Ylivelkaantuminen Riikka Purra Talouskasvu pienyrittäjät Julkinen sektori koulutus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Paikallinen sopiminen helpottaa seuraavan työntekijän palkkaamista
Oppositio tivasi eduskunnan kyselytunnilla jankuttamiseen asti ammatillisen koulutuksen melko marginaalisista säästöistä. Sen sijaan hallituksen kädenojennus ammatissa jo toimiville - paikallinen sopiminen - jäi vähemmälle huomiolle.

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.

Oppositio valittelee työpaikkojen olevan kiven alla – samaan aikaan hinkuu lisää työperäistä maahanmuuttoa
Valtiovarainministeri Riikka Purra torjuu sosiaaliturvaan nojaavan maahanmuuton myös, kun se tapahtuu työn nimikkeellä. Tilastotietojen valossa myös vasemmisto-oppositiolle pitäisi jo olla selvää, että ulkomailta Suomeen ei tarvita enää lisää halpatyövoimaa, joka aiheuttaa kustannuksia veronmaksajille.

Hyvinvointiala Hali ry kannattaa vientivetoista työmarkkinamallia – toteutuessaan hallituksen esitys lisäisi työmarkkinoiden ennakoitavuutta ja vakautta
Sosiaali- ja terveysalan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala Hali ry kannattaa hallituksen esitystä niin kutsutun vientivetoisen työmarkkinamallin käyttöönotosta. Vientivetoisen työmarkkinamallin käyttöönotto on osa työriitojen sovitteluun liittyvää lainsäädäntöä. Hali näkee, että toteutuessaan esitys lisäisi työmarkkinoiden ennakoitavuutta ja vakautta.
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.
