

Rafa Rivas Lehtikuva
80 prosenttia katalaaneista haluaa itsenäisyyden
Katalaanit haluavat Katalonian irtautuvan Espanjasta omaksi valtiokseen. Kataloniassa sunnuntaina pidetyn äänestyksen tulos oli murskaava – noin 80 prosenttia äänesti itsenäistymisen puolesta. Ennakkoarvioissa kannatuksen ajateltiin olevan lähempänä 60 prosenttia, mutta itsenäistymistä vastustavat puolueet ilmoittivat julkisesti pidättäytyvänsä äänestämästä. Heidän mielestään äänestys oli laiton.
Selkeä tulos miellytti kahta suurta itsenäisyyden eteen työskentelevää puoluetta. Maltillisempaa CiU-puoluetta luotsaava Artur Mas on yrittänyt pitkään neuvotella Espanjan keskushallinnon kanssa myönnytyksistä, jotta itsenäisyysajatukset voisivat jäädä enemmän varjoon. Espanja ei ole kuitenkaan ollut myötämielinen Masin tavoitteille.
Esquerra Republicana -puolue on taas radikaalimpi. Puolue tavoittelee itsenäisyyttä. Puheenjohtaja Oriol Junqueras on Masin kanssa samaa mieltä siitä, että seuraavassa vaiheessa Kataloniassa järjestetään uudet paikallisvaalit. Vaaliteema on selkeä: Nyt äänestetään Katalonian itsenäisyydestä.
Puolueilla on kuitenkin eri näkemys siitä, mistä asetelmista vaaleihin lähdetään. Mas toivoo yhteistä listaa, johon ottaisivat osaa kaikki itsenäisyyttä kannattavat puolueet. Mas pitäisi itse tahtipuikon, ja hakeutuisi siten itsenäisen Katalonian presidentiksi.
Junqueras on ilmoittanut, että yhtenäinen lista voisi heikentää itsenäisyyshaaveita. Hänen mielestään itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet voisivat hyvinkin kilpailla myös toisiaan vastaan. Tämä jättäisi kärkipaikan myös Junquerakselle itselleen avoimeksi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Katalonian itsenäisyyshuuma koettelee Espanjan yhtenäisyyttä
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää