Katalaanit haluavat Katalonian irtautuvan Espanjasta omaksi valtiokseen. Kataloniassa sunnuntaina pidetyn äänestyksen tulos oli murskaava – noin 80 prosenttia äänesti itsenäistymisen puolesta. Ennakkoarvioissa kannatuksen ajateltiin olevan lähempänä 60 prosenttia, mutta itsenäistymistä vastustavat puolueet ilmoittivat julkisesti pidättäytyvänsä äänestämästä. Heidän mielestään äänestys oli laiton.

Selkeä tulos miellytti kahta suurta itsenäisyyden eteen työskentelevää puoluetta. Maltillisempaa CiU-puoluetta luotsaava Artur Mas on yrittänyt pitkään neuvotella Espanjan keskushallinnon kanssa myönnytyksistä, jotta itsenäisyysajatukset voisivat jäädä enemmän varjoon. Espanja ei ole kuitenkaan ollut myötämielinen Masin tavoitteille.

Esquerra Republicana -puolue on taas radikaalimpi. Puolue tavoittelee itsenäisyyttä. Puheenjohtaja Oriol Junqueras on Masin kanssa samaa mieltä siitä, että seuraavassa vaiheessa Kataloniassa järjestetään uudet paikallisvaalit. Vaaliteema on selkeä: Nyt äänestetään Katalonian itsenäisyydestä.

Puolueilla on kuitenkin eri näkemys siitä, mistä asetelmista vaaleihin lähdetään. Mas toivoo yhteistä listaa, johon ottaisivat osaa kaikki itsenäisyyttä kannattavat puolueet. Mas pitäisi itse tahtipuikon, ja hakeutuisi siten itsenäisen Katalonian presidentiksi.

Junqueras on ilmoittanut, että yhtenäinen lista voisi heikentää itsenäisyyshaaveita. Hänen mielestään itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet voisivat hyvinkin kilpailla myös toisiaan vastaan. Tämä jättäisi kärkipaikan myös Junquerakselle itselleen avoimeksi.

Henri Myllyniemi