Maailman suurin varainhoitoyhtiö BlackRock väläyttää Euroopan keskuspankin elvytysohjelmalle uutta kurssia. EKP voisi alkaa ostaa eurooppalaisten yritysten osakkeita. Tämä on käytännössä yhtä kuin yhtiöiden kansallistamista.

Yhtiöiden osakkeiden omistus merkitsee samalla kyseisen yhtiön omistamista. Miten EKP:n osaaminen riittää vaikkapa mikrobiologian tai langattoman viestinnän saralla? Olisiko EKP pätevä yritysomistaja?

EKP:n velkakirjaraja tuottaa ongelmia

EKP on viestinyt, ettei se missään nimessä sulje pois uusia elvytyskierroksia maailmantalouden hiipuessa. EKP on tosin itse asettanut itselleen rajan, ettei se elvytystoimissaan ostaisi kuin korkeintaan kolmanneksen kunkin euromaan joukkovelkakirjoja.

Saksan osalta raja on tullut vastaan. Saksan velkakirjojen niukkuutta ei helpota maan tavoite tehdä toistuvasti ylijäämäisiä budjetteja. Saksan velkakirjoista alkaa tulla huutava pula.

Tämän vuoksi BlackRock muistuttaa, että ostolistalle voisivat päätyä osakkeetkin.

Osakeostot tuskin toimivat

EKP:n osakeostot olisivat uusi laajennus arvopaperien osto-ohjelmiin. Tämä ei välttämättä tuota toivottua tulosta.

Japanin keskuspankki on suuri osakkeenomistaja lukuisissa japanilaisissa yrityksissä. Siellä osakeostot eivät ole toimineet. Näin muistuttaa MoneyWeekin päätoimittaja Merryn Somerset Webb.

Miksi EKP siis lähtisi ylipäätään tällaiselle rahapoliittiselle ristiretkelle? Ehkä siksi, ettei sillä ole muita vaihtoehtoja.

Henri Alakylä