Akavan puheenjohtaja Store Fjäder (kok.) ehdottaa korkeakoulutettujen työnvälityksen ulkoistamista Ruotsin mallin mukaan. Fjäder kertoo kokoomuksen Nykypäivässä, että korkeakoulutettujen työllistyminen on oma maailmansa, eikä nykyinen työnvälitystoimistojen tarjoama apu toimi.

– En sano, että työvoimahallinto on huonoa, mutta onko siellä tarvittavat resurssit, kun massaa on hirveästi? Fjäder kysyy. Peruskoulun päättäneellä 16-vuotiaalla ja yliopistosta valmistuneella 29-vuotiaalla on erilaiset tarpeet uraohjaukseen.

Korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut talouslaman myötä runsaasti. Vastavalmistuneiden työttömyys kasvoi TEM:n mukaan kuluneen vuoden aikana noin 37 prosenttia.
Esimerkiksi Helsingissä on ollut oma työnvälitystoimistonsa korkeakoulutetuille työttömille, mutta senkin lopettamista on välillä hallinnossa harkittu.

Fjäderin mukaan työvoiman tarjonta ja työelämän kysyntä eivät kaikilla aloilla kohtaa. Suomessa koulutetaan hänen mukaansa liikaa ainakin tradenomeja, insinöörejä ja humanisteja. Puutetta on esimerkiksi hoiva-alalla.

PS VERKKOTOIMITUS