Perussuomalaisen haastattelemilta perussuomalaisilta kansanedustajilta ei heru ymmärrystä alkoholiveron korotukselle.

Hallitus on päättänyt puolittaa aikaisemmin kaavaillun alkoholiverotuksen noston, koska alkoholin tuonti on kasvanut 11,5 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Nyt tehdyllä korotuksella odotetaan 62 miljoonan euron verotulojen kasvua.

Pääministeri Jyrki Katainen myöntää, että tilanne on yksityisten henkilöiden tuontiviinojen vuoksi karkaamassa käsistä. Virosta tuodun alkoholin määrä vastaa 150 suomalaisen Alkon myyntiä vuodessa.

– Parasta olisi, että Suomessa juotaisiin Suomessa myytyä alkoholia, Katainen painottaa.

Väärä päätös 

Perussuomalaiset kansanedustajat Ville VähämäkiMaria Lohela ja Osmo Kokko pitävät alkoholiveron korotuksen lieventämistä puoleen hyvänä uutisena, joskin hallituksen kaavailema alkoholiveron korottaminen kokonaisuudessaan vaikuttaa huonosti harkitulta.

– Päätös on oikeansuuntainen, koska on nähty ulkomaantuonnin nopea kasvu. Viinan hinta olisi kannattanut pitää ennallaan ja seurata tuontimäärien kehitystä. Tämäkin päätös lisää tuontia, uskoo valtiovarainvaliokunnan ja sen verojaoston jäsen Vähämäki.

Lohela muistuttaa, että tässä veronkorotuksessa kysymys on isosta asiasta:

– Alkoholipolitiikan kokonaisuudistus on erittäin tärkeä asia. Toivon, että saadaan aikaiseksi hyviä ratkaisuja niin kansalaisten kuin yritystenkin kannalta. Meidän linjamme on se, että kotona alkoholin kuluttaminen vähenisi ja kansalaiset nauttisivat alkoholia ravintoloissa valvotuissa olosuhteissa.

Tuontirallin kiihtyminen on myös liikenneturvallisesti riskejä kasvattava kehityssuunta, sanoo liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Osmo Kokko:

– Alkoholin hintaa ei olisi missään nimessä pitänyt nostaa. Tämä tarkoittaa lisääntyvää viinarallia ja on omiaan vaarantamaan liikenneturvallisuutta.

SEPPO HUHTA