Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin tekemä valitus lykkää valkoposkihanhien ampumislupien myöntämistä Keski-Karjalassa. Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) vaatii luonnonsuojeluliittoa kantamaan vastuunsa kiusanteostaan Pohjois-Karjalan viljelijöille.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri valitti valkoposkihanhien ampumisluvista kesäkuussa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Pitkien käsittelyaikojen vuoksi lupia tuskin saadaan käyttöön vielä tänä vuonna.

– Luvista valittaminen on silkkaa kiusantekoa viljelijöitä kohtaan. Hanhien karkottaminen ampumalla on viimeinen oljenkorsi ja nyt sekin halutaan estää. Valkoposkihanhi ei todellakaan ole kuolemassa sukupuuttoon, vaikka jokaiselle tilalle myönnettäisiin poikkeuslupa ampumiseen, sanoo kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.).

– Olen jättänyt toimenpidealoitteen poikkeuslupien laajemmasta myöntämisestä hanhien aiheuttamien satovahinkojen estämiseksi, koska hanhikanta kasvaa vuosi vuodelta ja sitä mukaa myös niiden aiheuttamat vahingot.

”Korvatkoon Pohjois-Karjalan piiri satovahingot viljelijöille”

Hanhet ovat aiheuttaneet satovahinkoja yli 5 000 hehtaarin alalla Pohjois-Karjalassa levähtäessään pelloilla ja niityillä kevätmuuton aikana. Kymmenet tilat ovat hakeneet lupaa karkottaa hanhia ampumalla satovahinkojen torjumiseksi.

– Hanhien aiheuttamia vahinkoja korvattiin viime vuonna miljoonalla eurolla ja summa on nousussa sitä mukaa kun hanhikanta kasvaa. Luvista valittanut Pohjois-Karjalan piiri saa korvata satovahingot viljelijöille itse, kun kerran valituksellaan estää viljelijöitä suojelemasta omaa elinkeinoaan, Antikainen vaatii.

Suomen Uutiset