

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Syntymättömän lapsen oikeus terveyteen on tärkeämpi kuin äidin oikeus päihteiden käyttöön
Kansainvälistä FASD-päivää vietetään tänään. Päivän tarkoituksena on muistuttaa raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaaroista kehittyvälle sikiölle. Alkoholi on erityisen vaarallista sikiön keskushermostolle koska se läpäisee veriaivoesteen. Valtaosa Suomessa todetuista sikiövaurioista aiheutuu alkoholin käytöstä. Vauriot ovat pysyviä ja seuraavat lasta läpi elämän vanhuuteen saakka.
FASD eli Fetal Alcohol Spectrum Disorders on kattotermi neljälle eri diagnoosille, joille kaikille on yhteistä eriasteiset alkoholin aiheuttamat sikiövauriot. FASD ilmenee sekä eriasteisina fyysisinä kehityshäiriöinä että keskushermoston vaurioiden aiheuttamina oireina. Vaurioiden vakavuusaste vaihtelee altistuksesta riippuen kehitysvammaisuudesta oppimisvaikeuksiin.
Suomessa aihetta on tutkittu hyvin vähän eikä tarkkaa tietoa FASD:n yleisyydestä tämän takia ole. On arvioitu, että 6 prosenttia raskaana olevista naisista olisi päihteiden väärinkäyttäjiä ja Suomessa syntyy vuosittain keskimäärin 3 600 lasta päihdeongelmaisille äideille.
Äidit hoitoon mahdollisimman nopeasti
Alkoholin vaurioittamia lapsia syntyy noin 650 vuodessa, mutta todellinen määrä voi olla korkeampi, koska oireet saattavat ilmetä vasta kouluiässä ja niiden laajan kirjon vuoksi diagnosointi on haastavaa.
– Alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita on hoidettava ja etenkin ennaltaehkäistävä aiempaa tehokkaammin. Hoitohenkilökunnan osaamista tulisi kehittää tunnistamaan FASD mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta lapsi saa tarvitsemaansa tukea. Äitien tulisi myös päästä hoitoon mahdollisimman nopeasti ja saada riittävän kattavaa kuntoutusta ja tukea sekä raskauden aikana että sen jälkeen. Jos vapaaehtoinen hoito todetaan riittämättömäksi, tulisi myös tutkia pakkohoidon mahdollisuutta äidin ja syntymättömän lapsen suojelemiseksi, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Demariministeri vastusti pakkohoitoa
Päihdeäitien pakkohoitoa on käsitelty eduskunnassa useampaan otteeseen, mutta asia ei ole edennyt silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) vastustuksen takia. Myös hänen seuraajansa Juha Rehula (kesk.) jätti asian pöydälle.
Norjassa päihteitä käyttävien äitien pakkohoito on ollut sallittua vuodesta 1995. Lain voimaantulon jälkeen myös vapaaehtoinen hoitoon hakeutuminen on ollut kasvussa, mahdollisesti pakkohoidon uhan vuoksi. Suomen Lääkäriliiton kanta asiaan on, että pakkohoito voi olla perusteltua, mikäli syntymättömän lapsen etu sitä vaatii eikä äiti pysty lopettamaan päihteiden käyttöä, vaikka haluaa jatkaa raskautta.
Yhteiskunnan on suojeltava lasta
Suomen lain mukaan henkilö voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon ainoastaan, mikäli hänet todetaan mielisairaaksi, hoitamatta jättäminen vaarantaisi henkilön tai ulkopuolisten henkilöiden terveyden tai turvallisuuden ja mikäli muut mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä sairauden hoidossa.
– Kun odottavan äidin voimat eivät riitä riippuvuuden vastustamiseen, yhteiskunnan on astuttava väliin ja suojeltava niin äitiä kuin hänen kehittyvää lastaankin. Samaan aikaan on tietenkin myös panostettava päihdeäitien vapaaehtoiseen hoitoon, Antikainen huomauttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Kuinka monta tragediaa pitää tapahtua, jotta lastensuojeluun satsataan riittävästi?

Elomaa: Me haluamme turvallisen Suomen naisille ja perheille

Ranne: Punavihreä, maailmaa pelastava ja suomalaisia kurittava hallitus tekee selväksi, että perheen elättäminen on kallista ja lasten hankkiminen ilmastonvastainen teko
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.