

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Syntymättömän lapsen oikeus terveyteen on tärkeämpi kuin äidin oikeus päihteiden käyttöön
Kansainvälistä FASD-päivää vietetään tänään. Päivän tarkoituksena on muistuttaa raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaaroista kehittyvälle sikiölle. Alkoholi on erityisen vaarallista sikiön keskushermostolle koska se läpäisee veriaivoesteen. Valtaosa Suomessa todetuista sikiövaurioista aiheutuu alkoholin käytöstä. Vauriot ovat pysyviä ja seuraavat lasta läpi elämän vanhuuteen saakka.
FASD eli Fetal Alcohol Spectrum Disorders on kattotermi neljälle eri diagnoosille, joille kaikille on yhteistä eriasteiset alkoholin aiheuttamat sikiövauriot. FASD ilmenee sekä eriasteisina fyysisinä kehityshäiriöinä että keskushermoston vaurioiden aiheuttamina oireina. Vaurioiden vakavuusaste vaihtelee altistuksesta riippuen kehitysvammaisuudesta oppimisvaikeuksiin.
Suomessa aihetta on tutkittu hyvin vähän eikä tarkkaa tietoa FASD:n yleisyydestä tämän takia ole. On arvioitu, että 6 prosenttia raskaana olevista naisista olisi päihteiden väärinkäyttäjiä ja Suomessa syntyy vuosittain keskimäärin 3 600 lasta päihdeongelmaisille äideille.
Äidit hoitoon mahdollisimman nopeasti
Alkoholin vaurioittamia lapsia syntyy noin 650 vuodessa, mutta todellinen määrä voi olla korkeampi, koska oireet saattavat ilmetä vasta kouluiässä ja niiden laajan kirjon vuoksi diagnosointi on haastavaa.
– Alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita on hoidettava ja etenkin ennaltaehkäistävä aiempaa tehokkaammin. Hoitohenkilökunnan osaamista tulisi kehittää tunnistamaan FASD mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta lapsi saa tarvitsemaansa tukea. Äitien tulisi myös päästä hoitoon mahdollisimman nopeasti ja saada riittävän kattavaa kuntoutusta ja tukea sekä raskauden aikana että sen jälkeen. Jos vapaaehtoinen hoito todetaan riittämättömäksi, tulisi myös tutkia pakkohoidon mahdollisuutta äidin ja syntymättömän lapsen suojelemiseksi, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Demariministeri vastusti pakkohoitoa
Päihdeäitien pakkohoitoa on käsitelty eduskunnassa useampaan otteeseen, mutta asia ei ole edennyt silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) vastustuksen takia. Myös hänen seuraajansa Juha Rehula (kesk.) jätti asian pöydälle.
Norjassa päihteitä käyttävien äitien pakkohoito on ollut sallittua vuodesta 1995. Lain voimaantulon jälkeen myös vapaaehtoinen hoitoon hakeutuminen on ollut kasvussa, mahdollisesti pakkohoidon uhan vuoksi. Suomen Lääkäriliiton kanta asiaan on, että pakkohoito voi olla perusteltua, mikäli syntymättömän lapsen etu sitä vaatii eikä äiti pysty lopettamaan päihteiden käyttöä, vaikka haluaa jatkaa raskautta.
Yhteiskunnan on suojeltava lasta
Suomen lain mukaan henkilö voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon ainoastaan, mikäli hänet todetaan mielisairaaksi, hoitamatta jättäminen vaarantaisi henkilön tai ulkopuolisten henkilöiden terveyden tai turvallisuuden ja mikäli muut mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä sairauden hoidossa.
– Kun odottavan äidin voimat eivät riitä riippuvuuden vastustamiseen, yhteiskunnan on astuttava väliin ja suojeltava niin äitiä kuin hänen kehittyvää lastaankin. Samaan aikaan on tietenkin myös panostettava päihdeäitien vapaaehtoiseen hoitoon, Antikainen huomauttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Kuinka monta tragediaa pitää tapahtua, jotta lastensuojeluun satsataan riittävästi?

Elomaa: Me haluamme turvallisen Suomen naisille ja perheille

Ranne: Punavihreä, maailmaa pelastava ja suomalaisia kurittava hallitus tekee selväksi, että perheen elättäminen on kallista ja lasten hankkiminen ilmastonvastainen teko
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää