Iso joukko sosiaalityöntekijöitä on allekirjoittanut adressin, jolla pyritään saamaan päättäjien ja muun yhteiskunnan huomio lastensuojelun lähes kroonistuneisiin ongelmiin. Perussuomalaiset seuraa huolestuneena merkillistä poukkoilua, jossa lastensuojelun kriisi nousee aina otsikoihin, kun jotakin kamalaa tapahtuu, mutta konkreettiset parannukset jäävät vähäisiksi. Miksi hätähuutoja ei kuulla?

– Ennaltaehkäiseviin toimiin ja perheiden palveluihin ei satsata tarpeeksi riihikuivaa. Kun joudutaan turvautumaan huostaanottoon, ollaan jo erittäin suurissa ongelmissa, niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola.

Perheitä uhkaava kierre katkaistava

Perussuomalaiset kannattaa erilaisia lasten- ja perhepalveluiden uusia toimintamalleja, mutta muistuttaa, että nämä eivät itsessään ole mikään taikatemppu. Jos henkilöstöä ei vain ole riittävästi ja se olemassa olevakin uupuu kohtuuttoman taakan alle, eivät asiaa auta uudet käytänteet tai sosiaalityön ammattilaisille sälytettävät yhä uudet byrokratian työt.

– Ruohonjuuritason ennaltaehkäisevä työ on kaiken A ja O. Laitettu raha maksaa itsensä monin verroin takaisin, jos se onnistuu katkaisemaan perheitä uhkaavan kierteen, muistuttaa Eerola.

– Toivon myös, että hallitukselta pian eduskuntaan saapuva esitys lasten huolto- ja tapaamislain uudistamisesta ottaa aiempaa paremmin huomioon myös ne tilanteet, joissa lapsi on vaarassa joutua vanhempien välisen eroriidan kiistakapulaksi.

Soteuudistus menossa harhaan

Lisää haastetta asiaan tuo lausuntokierroksella oleva valinnanvapausesitys ja koko soteuudistus. Perussuomalaiset pahoin pelkää, että parannusta asiaan ei ole tulossa.

– Valitettavasti koko soteuudistus näyttää menevän näiltäkin osin harhaan. Paljon tukea tarvitsevien perheiden palvelu muuttuu entistä katkonaisemmaksi eikä matalan kynnyksen nopea puuttuminen ongelmiin tule helpottumaan, Eerola toteaa.

Haluammeko auttaa lapsia?

Perussuomalaiset muistuttaa, että sosiaalipalveluiden ja terveyspalveluiden irrallisuus toisistaan – eli ns. integraation puute – niin, että sosiaalipalveluita ei yksinkertaista neuvontaa lukuun ottamatta saisikaan sotekeskuksesta, on yksi koko esityksen ongelmista.

– Mielestäni tässä on vahva priorisoinnin paikka. Haluammeko me auttaa lapsia, haluammeko tehdä tulevaisuuden politiikkaa? Vai odotamme todella vain seuraavia surullisia lööppejä ja teemme miljardeja nieleviä uudistuksia, joista ei ole mitään hyötyä? Eerola kysyy.

SUOMEN UUTISET

Tagit