Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaatii hallitukselta välittömiä kriisitoimia, jotta lastensuojelun resurssit saadaan Suomessa kuntoon.

– Hallitus ei ole, lastensuojelusta tulleista hätähuudoista huolimatta, onnistunut vastaamaan lastensuojelun tilanteeseen, vaan on jäänyt pyörittelemään sotea ja valinnanvapauutta, jonka keskellä sosiaalihuollon ja lastensuojelun tilanne on jäänyt täysin syrjään, Juvonen paheksuu.

Tilanne on kestämätön

Juvonen huomauttaa, että lastensuojelun tilanne on kriisiytynyt ja kestämätön. Vantaan lastensuojelun tilanne nousee toistuvasti esiin kaoottisena ja ruuhkaisina.

– Tänään saimme lukea Helsingin sanomista tilanteen olevan edelleen huono. Lastensuojelun tilanteeseen kantaa ovat ottaneet myös tuhat työntekijää ja alan opiskelijaa kannanotolla.

– Lastensuojelun työntekijät, he jotka tekevät työn siellä ytimessä, lähestyvät jatkuvasti päättäjiä huolestuneilla viesteillä. Miksi ihmeessä hallitus ei vastaa pikaisesti heidän hätäänsä?

Syrjäytyneiden joukko kasvaa

Juvosen mielestä alalle tulee nyt välittömästi käynnistää sekä lisäkoulutusta että uusia ylimääräisiä koulutuspaikkoja ja koulutuksen on alettava heti.

– Ei ole enää aikaa odottaa. Ala tarvitsee osaavaa työvoimaa, mutta alan houkuttelevuutta ja työoloja on myös parannettava. Ala on raskasta ja erilaisia haasteita tulee vastaan päivittäin. Ja kyllä, me puhumme myös palkkauksesta ja palkkaamisesta. Henkilöstöä on palkattava, eikä mentävä riman alitse koko ajan ja haastavasta ja raskaasta työstä on saatava myös kunnon palkka.

– Olemme juuri kuulleet, että Suomessa on liki 70 000 syrjäytynyttä alle 30-vuotiasta nuorta (HS 24.10.2017). Tämän luvun olisi tullut herättää ministerit ja hallitus jo pikaisesti toimiin. Elämän eväät kasataan lapsuudessa ja varhaisen avun ja puuttumisen malli tulee olla ehdoton hyvinvointivaltiossa Suomi, Juvonen toteaa.

Ei enää selvityksiä, vaan toimia

Juvonen muistuttaa, että soteuudistuksen ja valinnanvapauden keskiössä on syytä olla erittäin huolestunut myös lastensuojelupalvelujen kohtalosta.

– Lastensuojelu tulee nostaa soten ytimeen. Sosiaalipalvelujen neuvonta on jäämässä sotekeskuksille, mutta toiminta maakunnille. Mihin lastensuojelu kuuluu? Miten lastensuojelu järjestetään tulevissa palveluissa, kun niitä ei edes nyt saada kuntoon? Miksi lastensuojelun tilannetta ei nosteta pöydälle ja ryhdytä perkaamaan? Nyt ei ole enää aika selvittää asioita, on toimittava, Juvonen painottaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit