Hallituksen kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa ei ole onnistunut vanhusten kotihoidon parantamisessa, vaan vanhusten kotihoidon tilanne on ajautumassa kriisiin, kritisoi perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– Palautetta tulee vanhuksilta kuin myös heidän omaisiltaan. Palaute vahvistaa THLn tekemän Vanhuspalvelujen seurantatutkimuksen lopputuleman, jossa todetaan, että kotihoidon henkilöstöä on vähennetty, vaikka samaan aikaan asiakasmäärät ovat kasvaneet.

– Tutkimuksen mukaan kotihoidossa oli seurantaviikolla päivittäin keskimäärin 3 000 asiakasta enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kotihoidon työntekijöiden määrä oli silti vähentynyt yli 400 henkilöllä. Potilasturvallisuus on heikentynyt, Juvonen sanoo.

Hoitajia vähennetty

Hoitajia on vähennetty ja vakituisen työsuhteen sijaan hoitajille tarjotaan lyhyitä työsuhteita ja keikkatyötä.

– Tämä on suuri virhe, sillä henkilöstöä tulisi päin vastoin lisätä, houkutella ja sitouttaa kotihoidon kentälle. Tämä onnistuisi vakinaistamalla vanhustenhuollon henkilöstöä. Se on ensimmäinen avain hyvään, pysyvään ja hoidon jatkuvuuden turvaavaan vanhustenhoitoon.

Henkilöstöä kurjuutetaan

Juvonen huomauttaa vanhustenhoidon työntekijöiden, kuten hoitoalan yleensä, palkkauksen olevan edelleen ala-arvoista.

– Näiden työntekijöiden kurjuuttaminen ja liki nöyryyttäminen esimerkiksi loma-rahojen leikkaamisen myötä oli kurja näytelmä ja se on luonut hoitajiin toivottomuuden tunnetta.

– Kun hallitus luo nyt positiivista talouden näkymää, sen tulisi valon kajossa nähdä myös nämä pienipalkkaiset työntekijät. Lomarahojen leikkaamisen jatkaminen on peruttava, Juvonen vaatii.

Kanasalaisia kuunneltava

Sote ja valinnanvapaus ovat valmisteilla, mutta kansalaisten ajatusten ytimessä on kuitenkin monimutkaisista sotekeskuksista tai palvelukirjosta huolimatta vain perusasiat.

– Vanhustenhoito on yksi niistä ja tämä viesti tulee kansalaisilta suoraan minulle ympäri Suomea kansanedustajana kiertäessä. Myös hallituksen tulisi tavata ja kuulla heitä, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET

Tagit