Vanhustenhoito on pudotettu täysin sote-kehän ulkopuolelle. Vanhukset ja ikääntyneet on kuitenkin syyllistetty sillä, että he ovat kustannuserä ja ikääntymisestä johtuen kustannukset Suomessa kasvavat. Kolmen miljardin kustannussäästöjen hokeminen, mutta myös hakeminen, on muuttumassa todeksi juurikin ikääntyneiden kustannuksella, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.

– Helsingin Sanomat uutisoi juuri, että Suomen lähi- ja perushoitajaliitto on tehnyt oikeusasiamiehelle kantelun liittyen Etelä-Karjalan ja Eksoten alueen vanhusten kotihoidon tilanteeseen (HS 19.6.18). Hoidon laadussa ja työntekijöiden kohtuuttomasta kuormituksesta on ollut ongelmia. Ei mitään uutta ja linja tulee Suomessa jatkumaan, mikäli vanhustenhoidon teemaa ei nosteta soten keskiöön.

Vanhuksia hoidetaan kännykällä

Juvosen mukaan vanhusten kotihoidon tila ei muutu, jos tahtotila puuttuu.

– Sen sijaan sinne on esitetty säästöä muun muassa digitaalisten palvelujen myötä. Vanhuksen luokse mennään tulevaisuudessa kännykän tai tietokoneen linjaa pitkin.

– Tämä tilanne Suomessa on jatkunut liian pitkään. Jos uudistetaan terveydenhuoltoa, on myös vanhuspalvelut uudistettava. Vanhustenhoidon kiire on yksi syy siihen, että ongelmia on. Kiire taa johtuu siitä, että kotihoidossa ei ole riittävästi henkilöstöä, Juvonen huomauttaa.

Resursseja kohdistettava laitospaikkoihin

Kotihoidossa on Juvosen mielestä liian huonokuntoisia vanhuksia hoidettavana.

– Heidän hoidon tarpeensa on suuri ja sehän on täysin ymmärrettävää. Huonokuntoisen ikääntyneen paikka ei ole kotona. Vanhustenhoidon laitospaikkoja lakkautetaan järjestelmällisesti. Linja on jatkunut Suomessa hallituskaudesta toiseen. Linja on täysin väärä ja se tulee kumota sote-uudistuksessa. Resursseja on kohdistettava laitospaikkojen rakentamiseen, Juvonen vaatii.

– Voisiko hallitus vastata, miten se aikoo luoda Suomeen yhdenvertaisen, sujuvan, potilasturvallisen ja oikea-aikaisen vanhusten kotihoidon tilan? Eduskunta on sekaisin valinnanvapaudesta, mutta vanhuksen mahdollisuudesta valita ei puhuta. Pois silmistä, pois mielistä näyttää olevan hallituksen viesti Suomen vanhuksille ja heidän hoitajilleen.

SUOMEN UUTISET