Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ei allekirjoita pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilistä tiedotusta siitä, että sote-lakien viivästyminen ja koko uudistuksen viivästyminen olisivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan syytä.

Sipilä totesi, että virkamiesarvion mukaan sote-uudistuksen alkaminen lykkääntyy 2021:een, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei valmis heinäkuussa (STT 20.6.2018).

– Opposition edustajana ja soten ytimessä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvana en suostu allekirjoittamaan pääministerin lausuntoa. Aikataulut paukkuvat, mutta se on ihan hallituksen omaa syytä. Hallituksen omat urakkalaskelmat ovat pettämässä ja siihen hallitus saa etsiä syyt ihan omasta toiminnastaan, Juvonen sanoo.

Lainvalmistelussa puutteita

Sote-lakien valmistelu on ollut Juvosen mielestä puutteellista ja perustuslakivaliokunnan esiin nostamat ja korjaamista vaativat asiat olivat odotettavissa.

– Perustuslakivaliokunnan lausunto on velvoittava ja meidän tulee tehdä vaadittu korjaukset huolella. Lainvalmistelussa on ollut vajavuutta ja puutteita, mutta hallitus ei ole niitä joko ymmärtänyt, osannut odottaa tai ei ole edes välittänyt tietää. Hallituksen lehmänkaupat valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta on johtanut siihen, että koko sote-paketti on solmussa ja sekaisin, Juvonen painottaa.

Turha painostaa valiokuntaa

Juvosen mukaan puolueiden omat pyrkimykset ja tavoitteet ovat ajaneet kaiken muun ohi.

– Koko sote-paketti on viivästynyt, mutta syylliset siihen eivät löydy todellakaan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. Lainvalmistelun heikkous on ollut esillä usein tällä hallituskaudella. On ollut lakiesityksiä, joita on vedetty pois ja joissa on ollut ongelmia. Nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan niskaan laitetaan valtavaa painetta ja kiirettä, jolla väkisin yritetään viedä tätä suurta sote-uudistusta läpi.

– Kiireellä ei tule onnistunutta lainvalmistelua. Hallitus saa katsoa peiliin ja ryhtyä todenteolla toimiiin sen eteen, että lainvalmistelun laatu paranee tulevaisuudessa. Sote-paketti tulee tehdä huolella ja ajan kanssa. Jos hallitus on vatuloinut, niin sote-valiokunta ei ole ainakaan hutiloinut. Meillä on suuri vastuu siitä, mitä päästämme käsistämme läpi. Tämä uudistus on suomalaisia ihmisiä varten, se on tehtävä huolella. Kiirellä ja aikataulurajoilla ei tule valiokuntaa painostaa tai piiskata, Juvonen kritisoi.

SUOMEN UUTISET