Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi juuri lausunnon hallituksen sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapauslakiehdotuksesta, josta löytyi useita ongelmia etenkin valinnanvapausjärjestelmän voimaantuloaikatauluun sekä maakuntien sote-palveluiden rahoitukseen liittyen.

Perustuslakivaliokunnan jäsen, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi Suomen Uutisille, kuinka perustuslakivaliokunta huomasi, että esitykseen jää riski siitä, että EU-tuomioistuin myöhemmin katsoisi Suomen järjestelmän lainvastaiseksi.

– Mitä sitten tekisimme, kun olisimme eläneet tilanteessa, jossa olisimme valmistelleet organisaation ja sitten EU- tuomiosituin osoittaisi purkamaan sen? Meri kysyy.

Esityksiä liian tiukalla aikataululla

Perustuslakivaliokunta moitti hallitusta myös siitä, että se on tuonut lakiesityksiä eduskuntaan hyvin tiukoilla aikatauluilla.

– Perustuslakivaliokunta huomautti, että kun teemme perustuslain valvontaa, niin sille ei voi asettaa määräaikoja. Myös perustuslakivaliokunnan asiantuntijatkin ovat olleet ihan poikki, luettuaan tuhansia sivuja lakiesityksiä.

Koko paketti takaisin käsiteltäväksi

Esitys menee seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, mutta palaa sieltä vielä uudestaan perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

– Perustuslakivaliokunta edellytti, että koko paketti tulee vielä kerran meidän tarkistettavaksemme, Meri kertoo.

Katso Leena Meren haastattelu täältä.

Artikkelia muokattu 1.6.2018 klo 19.43 lakiesitysten sivumäärän osalta.

SUOMEN UUTISET