– Nyt pitäisi ottaa malttia ja tehdä sote-uudistus siinä järjestyksessä ja sillä pieteetillä kuin hallitusohjelmassa – perussuomalaisten tuolloin ollessa mukana – oli alun perin tarkoitus, Laura Huhtasaari sanoo.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajien kyselytunnilla kansalaisten lähettämiin kysymyksiin vastasi tällä kertaa puolueen 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Kyselytunti. 46 min, Youtube.

Tällä hetkellä eduskunta kamppailee sote- ja maakuntauudistuksen kanssa, ja sieltä kuuluu aika negatiivisiakin arvioita siitä, onko maakuntavaaleja ylipäätään tulossa ja mitä valinnanvapaudelle kuuluu. Miten itse arvioit, onko uudistus syntymässä ja jos on, millaisin vaurioin?

– Olen itse kuullut asiantuntija-arvioita sekä joitakin vuotoja. Niiden perusteella maakuntavaaleja todennäköisesti ei tule. Se on aika selvä asia. Nyt kun kysymys on itsenäisen Suomen suurimmasta uudistuksesta missä kunnilta viedään päätösvaltaa valtiolle – eihän maakunnilla ole edes verotusoikeutta – niin itsehallinto maakunnissa ei tule toteutumaan, sillä tavalla kuin sen pitäisi toteutua.

– Tällä hetkellä ei siis näytä kovin hyvältä. Jos me avaamme meidän soteasiat, niin meidän pitää noudattaa siinä EU:n markkinasääntöjä. Sehän tarkoittaa sitä, että pakettiin kuuluu samalla valtiontuen kielto. Jos EU:n toimielimet sitten jälkikäteen katsovat, että olemme antaneet laittomasti valtiontukea, se voidaan periä korkoineen takaisin.

Hallitus ei noudata ohjelmiaan

Huhtasaari sivaltaa hallitusta siitä, kuinka yleensä viisaat ennakoivat, etteivät joudu tällaisiin tilanteisiin.

– Nyt pitäisi siis ottaa malttia ja tehdä sote siinä järjestyksessä ja sillä pieteetillä kuin hallitusohjelmassa, perussuomalaisten tuolloin ollessa mukana, oli alun perin tarkoitus. Sotea ei pitäisi runnoa väkisin, niin että tulos voi olla mitä hyvänsä.

Sekin siis riittäisi, että hallitus tekisi sote-uudistuksen hallitusohjelman mukaisesti? Koska nyt toimitaan täysin toiseen suuntaan.

– Kyllä. Hallitusohjelmassa on myös paljon hyviä asioita, joita ei vaan tällä hetkellä noudateta.

SUOMEN UUTISET