

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kehuu perussuomalaisten ilmapiirin vapautuneen viime kesän tapahtumien myötä. Haastattelijana poliittinen suunnittelija Riikka Purra. / SUOMEN UUTISET
Halla-aho johtanut perussuomalaisia jo yli vuoden – Slunga-Poutsalo: Uusi puheenjohtaja käynnisti positiivisen muutoksen
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kehui perussuomalaisten kyselytunnilla, että Jussi Halla-aho on osoittautunut perussuomalaisten kaipaamaksi muutosjohtajaksi. – Totta kai se myös vaikuttaa puolueen ilmapiiriin ja muuhun tekemiseen, hän sanoo.
Perussuomalaisten kyselytunnilla vastaamassa kansalaisten kysymyksiin oli tällä kertaa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Kuten aiemmillakin kyselytunneilla, haastattelijana toimi poliittinen suunnittelija Riikka Purra.
Monet olivat kiinnostuneet puoluesihteerin tehtävän tarkemmasta sisällöstä.
Mitä puoluesihteeri tekee?
– Kysymys vaatisi pitkän vastauksen avautuakseen. Olen käyttänyt yleensä vertausta yritysmaailmasta: Puolueen puheenjohtaja on hallituksen puheenjohtaja, jolloin puoluesihteeri on ikään kuin yrityksen toimitusjohtaja. Puoluesihteerille siis kuuluvat toimitusjohtajan tehtävät lähtien budjetin tekemisestä karkkien tilaukseen ja laajemmin järjestökoneiston ylläpitämiseen, Slunga-Poutsalo kertoo.
Hänen mukaansa perussuomalaisissa on tällä hetkellä hyvä tilanne.
– Henkilökuntaa ja resursseja on puoluetoimistolla kyllä käytössä, joten kaikkea ei suinkaan tarvitse tehdä yksin. Hyvä niin, koska ilman apukäsiä päivän tunnit eivät riittäisi mihinkään.
Päätöksiä ei tehdä yksin
Usein sanotaan, että jos vaalit ovat menneet hyvin, niin puheenjohtajaa kiitetään, mutta jos vaalit menevät huonosti, niin silloin puoluesihteeri saa haukut. Onko tässä mitään todenperäisyyttä?
– Ikävä kyllä, asia on vähän näin. Lisäksi on huomioitava, että vaikka puolueessa päätöksiä tehdään kollektiivisesti – puoluesihteerikään ei tee päätöksiä yksin vaan yleensä puoluehallituksen kanssa – niin puoluesihteerin nimi silti on yleensä päätösten alla, jolloin helposti jää mielikuva, että päätökset olisivat yksin puoluesihteerin tekemiä. Mutta tällainen kuuluu toimenkuvaan, eikä sille voi mitään.
Kansalaiset halusivat tietää myös, mitä eroa on työskennellä puoluesihteerinä nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa verrattuna perussuomalaisten edelliseen puheenjohtajaan.
– Puolueessa on kaivattu muutosta jo pitkän aikaa. Olisin ollut huolissani, jos puoluekokouksen valinnat kesän 2017 puoluekokouksessa eivät olisi muuttaneet mitään.
– Yksi iso positiivinen muutos ja ero on tapahtunut siinä, että nykyinen puheenjohtaja on enemmän läsnä. Halla-aho on siis usein paikalla puoluetoimistolla ja on siis ihan fyysisesti tavoitettavissa. Ja jos Halla-aho ei olekaan paikalla, hänet tavoittaa ja saa muuten kiinni hyvin helposti. Totta kai tällainen vaikuttaa puolueen ilmapiiriin ja muuhun tekemiseen, Slunga-Poutsalo kiittelee.
Puoluesihteerin on tultava toimeen puheenjohtajan kanssa
Slunga-Poutsalo kertoo haastattelussa, että olennaista puoluesihteerin tehtävässä on se, että tulee puheenjohtajan kanssa joka tilanteessa toimeen.
– Olemme nähneet huonoja esimerkkejä niistä puolueista, joissa näin ei ole ollut. Esimerkiksi vasemmistoliiton edellinen puoluesihteeri erosi puolueesta ja liittyi toiseen puolueeseen. Mistä se lähti? Siitä, ettei hän tullut toimeen puolueensa puheenjohtajan kanssa.
– Itse tulen hyvin toimeen Jussin kanssa, näin on ollut aina, Slunga-Poutsalo sanoo.
Perussuomalaisten toimintaresurssit ja poliittinen pääoma kasvussa
Slunga-Poutsalo kertoo, kuinka perussuomalaisten kannatus ja samalla toimintaresurssit ovat kasvaneet voimakkaasti edellisten kymmenen vuoden aikana.
Olet ollut aika kauan mukana perussuomalaisissa. Mikä on muuttunut eniten sinä aikana?
– Olen tullut mukaan siinä vaiheessa, kun puolueella ei ollut resursseja käytännössä mihinkään. Kenttätyötä tehtiin silloin täysin omarahoitteisesti. Aikoinaan muun muassa jouduimme ostamaan omalla rahalla paviljongin, että saisimme edes pystyyn teltan torille. Kukaan ei ollut maksamassa kilometrikorvauksia piirin kokouksiin osallistumisesta ja niin edelleen.
– Vuonna 2008 olin Lohjalla kuntavaaliehdokkaana. Saimme silloin puoluetoimistolta kyniä torilla jaettavaksi. Ne olivat silloin suuria aarteita, puoluesihteeri myöntää.
Slunga-Poutsalo jakaa kiitosta edelliselle puoluesihteerille Ossi Sandvikille.
– Hän on luonut meille järjestökoneiston, ja hän on ollut muun muassa mukana perustamassa meille yhdistyksiä. Se oli valtava työ tehdä. Minun aikanani on sitten ehkä saatu eteenpäin monia teknisiä asioita, kuten kotisivuja paikallisyhdistyksille ja niin edelleen. Toki vuosien varrella olemme myös onnistuneet kasvattamaan omaa poliittista pääomaamme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho kyselytunti nyt katsottavissa – “Minkälaista on olla puheenjohtaja? Kuinka ympäristötietoinen olet? Mitä mieltä huumemyönteisyydestä?”

Huhtasaari sote-uudistuksesta: ”Ei hyvältä näytä, maakuntavaaleja tuskin on tulossa”

Halla-aho perussuomalaisten jäsenille: “Puolue ei ole muuttunut, uusi puheenjohtajisto ottaa viestinne entistä vakavammin”

Vieläkö loikkarit voisivat palata perussuomalaisiin? – Puoluesihteeri vastaa: ”Takaisin pääsyä puolueeseen ei ole”

Perussuomalaisten suora jäsenyys on eduskuntapuolueiden joukossa poikkeuksellinen – “Kokemukset suorasta jäsenyydestä ovat hyviä”
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää