Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä sote-lakien hyväksymiselle ja maakuntavaalien järjestämiselle määritelty aikataulu palvelee lähinnä kokoomuksen ja keskustan puoluepoliittisia intressejä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi jälleen kansalaisten lähettämiin kysymyksiin puheenjohtajan kyselytunnilla. Monet olivat lähettäneet kysymyksiä sote-uudistuksesta ja sen vaikutuksista kansalaisten terveyspalveluihin.

Sote ja valinnanvapaus hiostavat parhaillaan eduskunnassa ja valiokunnista kuuluu ikäviä asioita. Miten itse analysoisit tilannetta, syntyykö sote- ja maakuntauudistus ylipäätään ja minkälaisilla mahdollisilla vaurioilla?

– Tässä on arvioitava kahta eri asiaa: ensinnäkin sote- ja maakuntauudistuksen sisältöä, jota voidaan kritisoida moneltakin näkökannalta ja toisaalta myös uudistuksen valmistelua ja sen aikataulua. Nyt näyttää siltä, että sote-lakien hyväksymiselle ja maakuntavaalien järjestämiselle määritelty aikataulu palvelee lähinnä kokoomuksen ja keskustan puoluepoliittisia intressejä.

Halla-aho sanoo maakunta- ja sote-uudistuksen olevan keskustan ja kokoomuksen tärkeimpiä hankkeita, jotka nämä haluavat varmasti saada toteutettua ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

– Valitettavasti vain vaalisykli johtaa siihen, ettei lainsäädäntötyölle ole riittävästi siihen tarvittavaa aikaa, jotta laeista saataisiin mahdollisimman hyviä eikä niitä tarvitsisi enää korjailla jälkikäteen. Tämän kanssa joudutaan sitten elämään.

– Olisi silti muistettava, että sotessa ja maakuntauudistuksessa on kysymys historiallisen mittaluokan uudistuksesta myös taloudellisilta vaikutuksiltaan. Ja ennen kaikkea tavallista ihmistä koskettavien terveyspalvelujen kannalta. Mielestäni on vaarallista, että lakeja yritetään runnoa läpi epärealistisella aikataululla.

SUOMEN UUTISET