Suomen Uutiset seuraa Vantaalla kokoontuvaa Uudenmaan valtuustojen yhteiskokousta, joka yritetään muodostaa kaupunkien yhteinen sote-kanta.

21.46: Tilaisuuden päättäneessä tiedotustilaisuudessa kerrotaan Uudenmaan kannaksi hallituksen sote-esitystä vastustava esitys.

21.40: Kaupunkien valtuustot ovat äänestäneet kannanoton puolesta, Helsinki luvuin 79-3, Espoo 49-24, Vantaa 48-16. Kauniaisten päätös oli yksimielinen.

20.43: PS-kansanedustaja Arja Juvonen ennakoi kokoukselta täystyrmäystä hallitukselle. Katso videohaastattelu täältä >

19.13: Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, ensihoitajana toimiva Mari Rantanen (ps.) vetosi puheenvuorossaan hallitukseen, jotta soten valmistelussa palattaisiin tulkun ja maltin tielle.

Rantanen kysyi: ”Suunnitellussa Uudenmaan maakunnassa on väestömäärä 1,6 miljoonaa ihmistä. Loput 17 hoitaisi loppua Suomea. Siis 17 muuta maakuntaa hoitaisi loppua kahta kolmasosaa Suomen väestöstä. Jos kerran 1,6 miljoonaa ihmistä voitaisiin hoitaa yhden maakunnan toimesta, mihin tarvitaan 17 muuta?” Lue koko puheenvuoro täältä >

19.06: Björn Månsson (rkp.) puhui sosiaali- ja terveydenhuollon nykytilasta: Uudistukset ovat jo käynnissä. Integraatiota on jo meneillään. Monet kunnat harjoittavat jo nyt yhteistyötä perusterveydenhoidossa. Suunnitteilla olevista hallituksen esityksen mukaisista maakunnista ei tulisi demokraattisia, sillä ne olisivat riippuvaisia valtion rahoituksesta. Tiukan aikataulun vuoksi on vaarana, että uudistuksest tulisi täysi floppi.

19.02: Silvia Modig (vas.): Pienituloisille pienikin terveyskeskusmaksu on joskus liikaa. Hallituksen mallissa maakunnille ei tule verotusoikeutta. Tämä johtaa asiakasmaksujen nousuun. Sote-uudistuksessa ei ole varaa epäonnistua.

18.59: Eveliina Heinäluoma (sd.): Kokoontumisessamme on kyse aidosta huolesta ihmisten terveyspalveluista. SDP:n valtuustoryhmät ovat yksimielisesti hallituksen sote-esitystä vastaan.

18.58: Saana Hyrkkö (vihr.): Sote-uudistusta on kutsuttu jättimäiseksi yritystueksi terveysfirmoille. Esitys irvailee demokratialle ja pelaa ihmisten terveydellä.

18.52: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.): Vireillä olevassa uudistuksessa ollaan tekemässä erittäin monimutkaista kokonaisuutta ilman, että kenelläkään on käsitystä sen monimutkaisuudesta.

Vapaavuori puhutteli paikalla olevia valtuutettuja: Tämä on isoin asia, jota kukaan meistä tulee valtuustourallaan käsittelemään.

18.47: Veronica Rehn-Kivi (rkp.), Kauniaisten kaupunginhallituksen pj: Sote-uudistuksesta tehtyä esitystä ei tule tällaisenään hyväksyä. Pienten kuntin mahdollisuus saada edustajansa maakuntavaltuustoon on pieni. Tämä on ongelma demokratian kannalta.

18.44: Espoon kaupunginhallituksen pj Markku Markkula (kok.): Uudellamaalla pitää edetä evoluution, ei revoluution kautta. On ilmeistä, että uudistuksella on vakavia ongelmia. Uudistuksen tulisi otta paremmin huomioon kaupunkien investoinnit ja rahoitustaso. Muutoksen aikataulun tulee olla realistinen. Maakuntien tilanne on otettava huomioon.

18.36: Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Tuuli Kousa (vihr): Kokous on tärkeä ja poikkeuksellinen. Me päättäjät edustamme yli miljoonaa suomalaista. Kumpi on tärkeää – valtapoliittiset intressit vai Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten asukkaiden etu? Hallituksen esitys sivuuttaa kokonaan kaupunkien merkityksen. Hallituksen esitys tekisi kaupungeista valtiosta riippuvaisempia. Sote- ja maakuntauudistus kaventaisi kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Kiellekkeen yli ei kannata astua, vaikka sillä tavoin pääsisi nopeammin alas. Sote- ja maakunatuudistusta ei pidä hyväksyä. Suomalaiset ansaitsevat parempaa.

18.31 Kokouksen avannut Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.): Kokouksen asialistalla on koko Suomen historian suurin sosiaali- ja terveysalan uudistus. Koskaan emme ole olleet tilanteessa, jossa näin massiivista muutosta vietäisiin eteenpäin kuuntelematta Uudenmaan asukkaita.

18.20 Perussuomalaisten ryhmäpuhuja Mari Rantanen kommentoi alkavaa kokousta: Me emme halua maakuntauudistusta tänne Uudellemaalle.

Mari Rantanen Vantaan kokouksessa. Youtube.


Tämän kirjoituksen tekijä osallistuu kokoukseen perussuomalaisten edustajana.

MATIAS TURKKILA