Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää eilen julkisuuteen tulleen ns. Hetemäen sote-muistion tekstiä ja visioita jäätävinä. Visiot ovat Juvosen mielestä viimeinen niitti todisteeksi siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta toivottavat kolmen miljardin säästöt haetaan vanhuksista.

Säästöjä haetaan mm. kotihoidon vanhusten kotikäynneistä, joissa hoitaja ei menisi ollenkaan fyysisesti paikalle vaan asioisi vanhuksen luona niin sanotusti virtuaalisesti.

– Aivan käsittämätöntä. Brutaalit säästöt tulevat vanhusten kotihoitoon. Tätä sote-uudistuksesta tehtävää säästösuunnitelmaa ei tehdä enää ihmisälyn vaan jäätävän tekoälyn voimin, jolta puuttuu inhimillinen ja lämmin näkökulma asioihin. Vanhustenhoidon säästöjä suunnitellaan haettavaksi muun muassa ns. kotihoitajan virtuaalikäynneillä, joissa hoitaja kävisi päivässä jopa 20-40 kotihoidon asiakkaan luona ”virtuaalisesti”.

– Myös kuntoutukseen esitetään digiteknologiaa. Nyt on kylmäävää. Hoidetaanko muistisairas, raihnainen vanhus tai esimerkiksi lonkkaleikkauksesta toipuva vanhus tulevaisuudessa siis kännykän tai tietokoneen voimin? Juvonen kysyy.

Säästöt haetaan hoitajien palkoista

Muistiossa esitetään, että muun muassa tällaisella tiedon ja teknologian käytöllä saataisiin arviolta neljän miljardin säästöt. Tiedon ja teknologian arvioidaan tuottavan suuria tuottavuushyötyjä juuri vanhustenhoidosta. Johtamisen ja henkilöstön kerrotaan tukevan säästöjen toteutumista.

– Tulevaisuuden visioissa säästöt tehdään vanhustenhoidon kustannuksella. Säästöt haetaan hoitajien palkoista, vaikka juuri sen kotihoitajan palkka lienee yksi niistä pienimmistä koko sote-kentän sektorilla. Visiossa sanotaan, että vanhusten määrä lisääntyy, mutta hoitajia ei tule lisää.

– Jos haluamme, että ikääntynyt väestö asuu kodeissaan liki elämäänsä loppuun saakka, on sinne myös osoitettava kotihoitohenkilöstön resurssia. Vanhustenhoidon suurin ongelma on rahan puute, mutta tämän muistion myötä kyllä aukeaa se totuus, että ei sitä sinne halutakaan kohdistaa, Juvonen kritisoi.

Harva kaatuu saappaat jalassa

Juvonen muistuttaa, että hallitukset ovat vuodesta toiseen hokeneet vanhuksille mantraa, jonka mukaan kotona pitää saada asua loppuun saakka.

– Puuttuuko päättäjiltä ja niiltä, joita talousguruina pidämme, ihan oikeasti käsitys elämän eri vaiheista? Ihmisen elämä päättyy vanhuuteen, johon kuuluu ennemmin tai myöhemmin raihnaisuus, hitaus, jäykkyys, sairaudet ja avuntarve. Vain todella harvat kaatuvat suoraan saappaat jalassa.

– Menkää tutustumaan vanhusten elämään, pyytäkää päästä kotihoidossa olevien vanhusten kotikäynneille seuraamaan kotihoidon käyntien kiirettä ja avatkaa ennen kaikkea silmänne ja korvanne, hyvät sote-säästölistojen tekijät. Kotihoidon vanhusten hoitajista tehtävät säästöt kotihoitokäyntejä vähentämällä on väärä säästökohde, sellaista ei saa tehdä, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET