Vanhukset ovat tyytyväisiä vähään eivätkä valita turhasta. Silti he kokevat olevansa yhteiskunnan ongelmajätettä. Tarvitaan ministeriltä mahtikäsky vanhusten palveluiden laadunvalvontaan, Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoi torstaina Ylen A-talkissa.

– Nyt on tapahtunut Suomessa niin järkyttävä tapahtuma, tää Helsingin juttu, että tarvitaan ministeriltä mahtikäsky valtakunnallisesti Suomeen, Juvonen totesi viitaten Helsingin tapaukseen, jossa ikäihminen löytyi kotoaan menehtyneenä ja oli ollut siellä pitkään.

Tapauksessa vanhus oli ilmeisesti kotiutettu sairaalahoidosta ilman, että kotihoidon organisaatio tai omaiset olisivat saaneet asiasta mitään tietoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tunnustaa, että siirtymisessä laitoskeskeisestä hoidosta kotihoitoon on epäonnistuttu.

Kunnat säästävät vanhustenhoidosta

– Emme ole saaneet niitä samoja satsauksia henkilöstöön, joita laitoshoidossa on ollut, siirrettyä kotihoitoon, vaan tässä kunnat ovat säästäneet.

Juvonen vaati ministeriön mahtikäskyä juuri siksi, että kunnat eivät säästäisi väärässä paikassa.

Ylikuormittuneet vanhusten kotipalveluiden hoitajat olivat Ylen insertin mukaan itsekin huolissaan siitä, että väsyneinä saattavat jopa lääkkeet mennä väärin.

– Tämä on järkyttävää, mutta eihän tämä ole mitään uutta, Juvonen kommentoi.

Kansanedustaja Juvonen oli saanut puhelun kansalaiselta, joka kertoi, että hänen sukulaisensa on kaupunkiin tullut töihin ja todennut, että työ on liian raskasta kotihoidossa, eli että he joutuvat jäämään aamuvuorosta iltavuoroon, koska sijaisia puuttuu.

Juvonen piti suurena ongelmana, ettei vanhuspalveluissa ole minkäänlaista vakituista sijaisporukkaa tai sijaispoolia

– Mutta miten se houkutellaan, se houkutellaan toki palkalla, se houkutellaan hyvillä työoloilla, ehkä siinä voi olla tukea työsuhdeasuntoon, Juvonen pohti ääneen.

Laatujärjestelmät tulee auditoida

Juvonen on myös Espoon kaupunginvaltuutettu. Hän muistutti tehneensä äskettäin valtuustokysymyksen vanhusten kotihoidon potilasturvallisuudesta. Valtuustokeskustelussa Juvonen vaati lisää resursseja hoitajien palkkaamiseen.

Juvonen vaati, että kotihoidon laatujärjestelmät tulee auditoida välittömästi Helsingissä, Espoossa ja kaikkialla Suomessa. Auditoinnilla tarkoitetaan arviointia, jonka tarkoituksena on todentaa toiminnan tai järjestelmän vaatimustenmukaisuus.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi A-talkia Facebookissa.

– Huolestuttavaa, kuten Arja Juvonen A-studiossa sanoo, että vanhukset kokevat olevansa ongelmajätettä.

– Tunnen monta kotihoitajaa ja tiedän, että moni heistä tekee kaikkensa työssään, mutta jos resurssit on liian pienet tai jos kotiututetaan liian aikaisin, niin se ei ole heidän vikansa.

Suomen Uutiset