Tiedotusvälineissä uutisoitiin eilen sairaalasta kotiutetusta ja kotihoidon piirissä olleesta vanhuksesta, joka löytyi jälkeen kotoaan kuolleena. Tapaus ei ole ainoa, sillä vastaavia vanhusten kotihoidon laiminlyönnin epäilyjä uutisoidaan jatkuvasti.

– Tällaiset tapaukset vavisuttavat koko Suomea. Kyseessä on kylmä fakta siitä, että suomalainen kotihoito sisältää suuria riskejä ja uhkia. Kyseessä on erittäin vakava laatuvirhe sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilla. Tällaista ei tulisi koskaan tai missään tapahtua, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– Kotihoidon laatujärjestelmät tulee auditoida välittömästi Helsingissä, mutta myös muualla Suomessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmässä on aukko tai virhe, jos ja kun tällaisia tapauksia pääsee tapahtumaan. Tuo heikko kohta on etsittävä välittömästi ja ryhdyttävä korjaustoimenpiteisiin.

Ihminen katoaa järjestelmästä

Juvosen mukaan helsinkiläisen vanhuksen tapaus osoittaa sen, miten armottomasti ihminen voi kadota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista huolimatta huippuluokan digitaalisuudesta, hienosta teknologiasta tai kännyköiden ja tietokoneiden näyttöpäätteistä.

– Mikään teknologia ei pelasta ihmistä, mikäli sen käyttäjä ei hallitse laitteita ja erilaisten ohjelmien järjestelmiä. Mikään inhimillinen virhe ei ole myöskään mahdoton silloin, kun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilö on täysin yksin vastuussa tehtävästään ilman taustatukea tai valvontaa.

– Liian monimutkaiset järjestelmät tai suuret asiakasmäärät eivät saa kuitenkaan koskaan olla perusteluja sille, että joku palvelujärjestelmässä oleva ja siihen luottava, tässä tapauksessa vanhus, menettää henkensä täysin unohdettuna kodissaan vailla hoitoa ja hoivaa tai että hän jää virumaan menehtyneenä asuntoonsa viikkokausiksi, Juvonen sanoo.

Vastuuta ei saa unohtaa

Juvosen mielestä suomalainen kotihoito on kriisissä.

– Edessä on entisestään syvenevä luottamuspula ja pelko vanhustenhoivaa kohtaan ja aivan syystäkin. Potilasturvallisuus näyttää olevaan retuperällä ja se on anteeksiantamatonta. Asia on syytä selvittää nyt pohjamutia myöten, sillä puhumme potilasvahingoista ja hoitovirheistä, mutta erityisesti niiden kohteesta, ihmisestä. Vastuuta ihmisestä ei saa koskaan unohtaa sote-sektorilla, Juvonen muistuttaa.

Potilasvahingot mahdollisia

Juvonen toteaa, että periaate ”kun yksi mokaa, niin toinen korjaa tilanteen” tuntuu kadonneen sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilta, vaikka juuri se olisi kaikkein halvin tapa huolehtia potilasturvallisuudesta.

– Kun selustat jäävät turvaamatta, vastuun kantajat katoavat kuin varkain, ja siellä vaanii ja muhii sitten potilasvahingon vaara.

– Johtajien tehtävä on analysoida ja ennakoida tilanteet ja laittaa resurssit myös niiltä osin kuntoon. Kiiretilanteisiin on annettava henkilöstöä käyttöön ja hyvä sote-johtaja on sellainen, joka pitää henkilöstönsä puolia ja on valmis taistelemaan potilaiden ja heidän hyvän hoitonsa puolesta, Juvonen sanoo.