– Vanhustenhoidon kasvavia kustannuksia sanotaan yhdeksi syyksi tehdä laaja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Teksti on ollut karua hallitustaipaleesta toiseen; aina vanhustenhuollon kustannukset, jotka ajavat Suomen taloustilannetta ahdinkoon, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen puuskahtaa.

Juvosen mielestä vanhusten syyllistämisen on nyt loputtava.

– Suomimummon hoitopaikan hinta on tingitty minikilpailutuksen jälkeen jopa 70 euroon/vuorokausi (palveluntuottajien tingitty hinta muun muassa PohjoisKarjalassa) ja siihen pitää sisältyä ympärivuorokautinen hoito ja hoiva, ruoka, asuminen, vaatteet, kuntoutus, ulkoilu, hoitajien palkat ym. perusasiaa.

– Seuraan suurella pelolla suomalaisen vanhustenhoidon tilannetta ja saan yhteydenottoja liki päivittäin. Viimeisin yhteydenotto tuli valokuvien kera, joilla omaiset lähestyivät minua. Kuvilla haluttiin näyttää vanhuksen tilanne illalla, kun omainen oli mennyt tervehtimään läheistään. Vanhuksen tilanne on kuvassa karu: kauttaaltaan märät päällyshousut, paidan reunat ja likomärkyyttä pursuava vaippa. Onko tällaisessa vanhustenhoidossa resurssit kohdallaan? Miten olisi pieni priorisointi jostakin muusta kuin vanhustenhoidosta? Juvonen kysyy.

Nöyryyttävää ja ihmisarvoa loukkaavaa

Juvosen mielestä vanhustenhuollon puolesta on puhuttava niin, että siinä on sydän mukana.

– Vanhus ei ole kustannuserä vaan ihminen. Miksi vanhusten ihmisarvoa loukataan niin, että he joutuvat odottamaan vuoroaan päivästä toiseen märissä vaipoissaan näkymättömissä? Valokuva pöydälläni toi taas yhden vanhuskohtalon esiin. Tämä on niin nöyryyttävää ja ihmisarvoa loukkaavaa sellaista ihmistä kohtaan, joka on rakentanut Suomea sota-ajan jälkimainingeissa sitkeästi ja valittamatta, Juvonen sanoo.

”Jossain mättää ja pahasti”

Juvonen ihmettelee, miksi laittomasti maassa olevan henkilön säilöönotto maksaa 200 euroa vuorokaudessa, kuten sinisten edustaja eduskunnassa totesi, kun vanhuksen hoitoon käytetään vain kolmannes tuosta summasta.

– Mielestäni jossakin mättää ja pahasti ja kustannusarviot ja kulut on laskettu jommassa kummassa tapauksessa väärin.