Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko nostaa blogissaan esiin kaksi sote-uudistuksen suurta riskiä. Suuren palvelutarpeen asiakkaista uhkaa tulla järjestelmän heittopusseja ja vanhusten palveluista haetaan epärealistisen suuria säästöjä.

– Emme voi aloittaa peruuttamatonta kokeilua, jonka panoksena on kaikkein heikoimpien hyvinvointi, terveys ja elämä. Niikko varoittaa.

Taloudelliset kannustimet huonoon palveluun

Jatkossa jokainen kansalainen valitsisi itselleen sote-keskuksen, joka palvelee häntä perusterveydenhuollon tarpeissa. Sote-keskus saisi rahoituksen maakunnalta asiakasmäärän mukaan, ei annetun hoidon perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että osa asiakkaista on sote-keskuksille kannattamattomia.

– Taloudellinen kannustin menee siten, että korvausjärjestelmän väliinputoajia hoidetaan mahdollisimman huonosti, jotta he menisivät kilpailijan asiakkaaksi. Näitä välinputoajia ovat mitä todennäköisemmin monisairaat ja syrjäytyneet, jotka kaikkein eniten tarvitsevat hyvää hoitoa ja jotka kaikkein vähiten osaavat sitä vaatia, Niikko sanoo.

Kiinteä korvaus määräytyisi asiakkaan iän, sukupuolen ja sosioekonomisen tilanteen mukaan. Maakunnat joutuvat kokeiluiden kautta hakemaan sopivaa kiinteää korvausta kullekin asiakasryhmälle, ja tässä kestää ministeriön arvion mukaan pitkään.

Yliampuvat säästöt kääntyvät itseään vastaan

Sote-uudistuksella tavoitellaan 3 miljardin euron säästöjä suhteessa nykyiseen kustannuskehitykseen. Näistä 0,7 miljardia tulisi laskelmien mukaan vanhuspalveluista.

– Yliampuvat säästöt kääntyvät ihmisarvoa ja itseään vastaan, kun asiakkaiden kunto heikkenee ja henkilöstö nääntyy. Suomella ei ole mitään oikeutta hyvinvointiin, jonka keskellä elämme, jos emme hoida vanhuksiamme hyvin, Niikko linjaa.

Jos ei korjata räikeimpiä virheitä, sote saa kaatua

Valtioneuvoston teettämien laskelmien mukaan säästöt edellyttäisivät muun muassa sitä, että 40 prosenttia tehostetun palveluasumisen asukkaista siirrettäisiin kotihoitoon. Lisäksi kotihoidon henkilöstön tuottavuutta nostettaisiin.

– Uudenmaan maakuntavaltuustossa teimme eilen yhteisen kannanoton. Vaikka uudistus on tarpeellinen, ei esitys nykymuodossa sovellu Uudenmaan tarpeisiin. Se toisi tullessaan suuria toiminnallisia ja taloudellisia haasteita ja lisäisi byrokratiaa, Niikko kertoo.

– Mikäli hallitus ei nöyrry tosiasioiden edessä ja korjaa räikeimpiä esityksessä olevia virheitä, olisi yksistään Uudenmaan näkökulmasta järkevämpää kaataa koko sote-uudistus ja siirtää se seuraavalle hallitukselle.

Eduskunta keskustelee sote-uudistuksesta tänään klo 14 alkaen.

SUOMEN UUTISET