Perussuomalaisten puoluehallitus antoi kokouksessaan perjantaina kylmää kyytiä hallituksen uudelle valinnanvapausesitykselle ja koko yhteen koplatulle sote- ja maakuntauudistukselle.

Puoluehallitus huomauttaa yhteisessä tiedotteessaan, että uudistus on edennyt täysin eri järjestyksessä kuin mitä hallitusohjelmassa on kirjattu. Ensin oli määrä hoitaa kuntoon julkinen puoli ja rakenteet, ja vasta sitten lisätä valinnanvapautta.


Jussi Halla-aho ja Leena Meri kommentoivat sotea. Youtube, 2 min 32 sek.

– Matkan varrella mukaan on tullut yhä enemmän hallituspuolueiden omiin päämääriin ja poliittisiin lehmänkauppoihin liittyviä tavoitteita. Se, miksi uudistus on ylipäätänsä koettu välttämättömäksi, on unohtunut.

– Hallituspuolueiden poliittisesta röyhkeydestä kärsii tavallinen kansalainen. Perusterveydenhuollon ongelmat eivät korjaannu; jonot siirtyvät korkeintaan toiseen paikkaan, puoluehallitus varoittaa.

”Ne osat, jotka eivät toimi, tulee korjata”

Hallitus on sivuuttanut monesta eri suunnasta tulevan asiantuntijatiedon, ja uudistusta on ajettu lähinnä uusien vaalien pelolla ja kiristämisellä.

– Perussuomalaisilla on ollut johdonmukainen kanta sote-uudistukseen koko ajan eikä se ole muuttunut. Ne osat terveydenhuollosta, jotka eivät toimi, tulee korjata, mutta koko järjestelmän romuttaminen osiinsa ei ole tarkoituksenmukaista, korostaa puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Suuryritysten suosiminen kohtalokasta

Tämä tarkoittaa ennen muuta ensimmäisen tason perusterveydenhuoltoa, jossa jonot ovat paikoin liian pitkät ja hoitoon pääsy viivästynyt. Erityisesti kokoomuksen ajama suuryrityksiä suosiva valinnanvapaus lääkkeenä resurssoinnin ongelmiin on kohtalokas.

– Emme hylkää yksityisten toimijoiden roolia. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten läsnäolo eli hallittu valinnanvapaus perusterveydenhuollossa julkisten toimijoiden rinnalla on kannatettava asia, Halla-aho muistuttaa.

Keskusta ja kokoomus ajavat omia etujaan

Puoluehallituksen mukaan uudistuksessa on välttämätöntä myös huolehtia, että lähipalvelut ympäri Suomen säilyvät.

– Terveyserojen tasoittaminen, yhdenvertaisuuden ja asiakaslähtöisyyden parantaminen sekä taloudellisesti kestävän järjestelmän rakentaminen voidaan tehdä ainoastaan niin, että nämä tavoitteet otetaan riittävän vakavasti eikä niitä alisteta kokoomuksen ja keskustan oman edun tavoittelulle.

Perussuomalaisten puoluehallitus vastustaa valinnanvapautta ja siihen perustuvaa sote-uudistusta hallituksen esittämässä muodossa ja muistuttaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus täytyy tehdä kansalaisten hyvinvoinnin ja kansanterveyden edistämisen lähtökohdista.

SUOMEN UUTISET