Monimutkaisessa soteuudistuksessa monelta on jäänyt huomaamatta yhteys hallituksen ajaman päivystyksen ja erikoissairaanhoidon rakenneuudistuksen sekä valinnanvapauden välillä. Erikoisalapäivystys siirretään siis kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan, viiteen yliopistolliseen sairaalaan ja seitsemään muuhun.

– Suomeksi sanottuna ensin keskitetään julkisesti ja sitten valinnanvapauden myötä taas hajautetaan yksityisesti. Tämä koskee erityisesti leikkaustoimintaa. Julkinen puoli riisuu itse itsensä juuri massiivisen yksityisille suuntaavan uudistuksen alla, hämmästelee perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Lähipalvelut heikkenevät entisestään

Myös tämän uudistuksen tavoite on hallituksen mukaan yhdenvertaisten palveluiden saatavuuden takaaminen.

– Miten ihmeessä tämä tapahtuu, kun lähipalvelut heikkenevät entisestään? Ensin julkisen puolen oman toiminnan myötä, sitten harvaanasutuilla alueilla siksi, että yksityisille tuottajille ei riitä siellä tarpeeksi jaettavaa ja asia kaatuu kuitenkin maakunnan huoleksi. Miten on mahdollista hokea tällaisia hyviä asioita, kuten yhdenvertaisuutta, kun käytäntö menee koko ajan eri suuntaan? Slunga-Poutsalo kritisoi.

– Se, mitä Länsi-Pohjassa tapahtui, ei voinut tulla yllätyksenä. Onko hallitus unohtanut, että myös aluepolitiikalla on merkitystä? Vai eikö siellä ymmärretä, että yksityiset kyllä tulevat haaskalle ihan pyytämättäkin?

”Markkinat voi avata kerran”

Slunga-Poutsalo muistuttaa, että koko ”sotesäätö” toimii jo itsessäänkin markkinatoimijoiden eduksi.

– Mitä pidempään epävarmuus ja hallituksen poukkoilu jatkuvat, sitä paremmat mahdollisuudet yksityisillä toimijoilla on.

Perussuomalaiset kritisoi soteuudistusta ja valinnanvapausesitystä voimakkaasti. Puolueen mukaan koko uudistuksen tavoitteet ovat vaarassa jäädä toteutumatta.

– Markkinat voi avata kerran. Vaikea sieltä on taaksepäin hypätä, jos alkaa kaduttaa, muistuttaa Slunga-Poutsalo.

SUOMEN UUTISET